Gebruik XBRL-standaard bespaart miljoenen

De XBRL-standaard moet het uitwisselen van financiële informatie tussen overheid en bedrijven makkelijker maken. De besparingen zijn geraamd op negenhonderd miljoen euro.

De open ‘eXtensible Business Reporting Language’-standaard moet het uitwisselen van financiële informatie tussen overheid en bedrijfsleven eenvoudiger en goedkoper maken. De beoogde besparingen liegen er niet om. “Na één jaar zijn de besparingen geraamd op driehonderd miljoen euro. Na twee tot drie jaar bedraagt dit tussen de 750- tot negenhonderd miljoen. Deze besparingen ontstaan doordat het samenstellen en versturen van jaarrekeningen een stuk eenvoudiger kan gebeuren”, aldus staatssecretaris van Economische Zaken Karin van Gennip. De staatssecretaris tekende samen met de ministers van Justitie, Financiën en Bestuurlijke Vernieuwing afgelopen vrijdag een convenant dat de afspraken over beheer en gebruik van het convenant bekrachtigt.

De open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language) is een financiële taal voor het uitwisselen van gestructureerde en gestandaardiseerde financiële en zakelijke gegevens. De taxonomie is het woordenboek van deze taal, en beschrijft alle belangrijke en noodzakelijke gegevenselementen uit het jaarrekeningrecht, de belasting- en statistiekwetgeving. Het NTP (Nederlands Taxonomie Project) heeft de XBRL-taxonomie ontwikkeld. Initiator en medeopdrachtgever van Justitie directeur-generaal Wetgeving meester Holthuis: “Het project heeft in 2,5 jaar tijd deze standaard neergezet. Als verantwoordelijk departement voor het Jaarrekeningenrecht zag ons ministerie in dat deze wetgeving flinke administratieve lasten oplevert. Samen met Financiën (Belastingdienst) is het idee ontstaan om deze lasten door middel van elektronische communicatie te vereenvoudigen. Bij de start van het project werd de ondernemer in zijn communicatie met de overheid op de genoemde terreinen geconfronteerd met ruim tweehonderdduizend begrippen. Zonder de essentie te verliezen is dat met deze XBRL-taxonomie teruggebracht tot 4500.” Minister van Justitie Piet Hein Donner spreekt van de grammatica en woordenschat voor communicatie binnen de financiële sector.

De samenwerking tussen de overheid en een aantal marktpartijen, waaronder accountantskantoren, softwareleveranciers, administratiekantoren, het CBS, de KvK’s (Kamer van Koophandel), beroeps- en serviceorganisaties, en ondernemingsorganisaties is uniek. De accountant geeft aan wat financieel gezien moet gebeuren en de softwarebouwer ontwikkelt de applicatie. Gezamenlijk zijn afspraken gemaakt voor inzet van de Nederlandse XBRL-taxonomie, waardoor vanaf 1 januari 2007 het bedrijfsleven langs elektronische weg jaarrekeningen kan aanleveren bij de KvK’s in Nederland. Van Gennip: “Een belangrijk onderdeel uit het convenant is de toezegging dat alle winst die met de XBRL-taxonomie wordt gemaakt zal terugvloeien naar de eindgebruikers, en dus niet aan de strijkstok van de marktpartijen blijft hangen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-23T14:01:00.000Z Frans Kanters
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.