CWI krabbelt terug over CMG-besluit

Het CWI twijfelt over de houdbaarheid van zijn oordeel dat CMG gedetacheerde werknemers mag ontslaan alsof het uitzendkrachten zijn. Dit bleek vandaag in de rechtbank.

"We zitten als het ware nog midden in de verhuizing, de helft van de dozen is nog niet uitgepakt", verklaarde de advocaat van het voormalige arbeidsbureau CWI tegen de burgerrechter. De reeds uitgezochte 'helft' betreft de informatie van CMG. "We zijn nog lang niet klaar met het uitzoeken en als de feiten anders zijn, zou het best kunnen zijn dat we alsnog terugkomen op ons besluit."
 
Dit betreft het oordeel van het CWI dat gedetacheerde werknemers in wezen uitzendkrachten zijn. De vakbonden hebben daartegen geprotesteerd. De vakbonden CNV en FNV vertegenwoordigen het merendeel van het totaal van 108 werknemers, waarbij CNV er 81 onder zijn hoede heeft.
 
Op dit moment loopt in het Paleis van Justitie te Den Haag, alwaar het CWI is gevestigd, het kort geding van de vakbonden tegen het CWI. Volgens detacheerder CMG betreft het uitzendkrachten die dus geen aanspraak kunnen maken op bepaalde regelingen. De bonden bestrijden dit en stellen dat anders het hele detacheringssysteem wordt ondermijnd.
 
Gisteren diende bij de rechtbank in Haarlem een kort geding van CMG tegen CNV over diens voornemen het detacheringshandboek CMG:Commander aan te voeren als bewijsmateriaal in de zaak van vandaag. De rechter bepaalde gistermiddag dat dit is toegestaan. Bovendien weersprak hij CMG's stelling dat de overdracht van het handboek (op cd-rom) door gedetacheerden aan CNV is verboden in hun arbeidscontracten.
 
Het CWI hield totnogtoe vol dat de verleende ontslagvergunning voor de gedetacheerden terecht is afgegeven. Detacheringsorganisaties mogen uitgeleende werknemers onder bepaalde omstandigheden als uitzendkrachten beschouwen, aldus de organisatie. De ontslagaanvraag blijkt nog niet volledig uitgezocht, getuige de verklaring van de CWI-advocaat dat de informatie van de vakbonden nog niet is doorgenomen. "We zijn nog volop aan het uitzoeken", aldus de advocaat.
 
Het CNV voerde vandaag een aantal bezwaarpunten aan. Op basis van het opgevoerde CMG:Commander-boek zou blijken dat gedetacheerden wel degelijk CMG-werknemers zijn. Dat zou verder ook blijken uit clausules in de arbeidscontracten en de opdrachtverstrekking tussen de detacheerder en diens klant.
 
CMG houdt vol dat tachtig procent van zijn bedrijfsactiviteiten onder uitzendwerk valt. De vakbonden bestrijden dit dus. De rechtszaak is nu nog in volle gang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-08T00:00:00.000Z Hillenius / Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.