Professor Edsger Wybe Dijkstra overleden

Op 6 augustus is in zijn woonplaats Nuenen professor Edsger Wybe Dijkstra overleden. Hij is in 1999 door Computable-lezers gekozen tot 'Nederlandse IT-persoonlijkheid van het millennium'.

De Nederlander geniet bij ict'ers wereldwijd faam als 'vader van gestructureerd programmeren'. Van zijn 'Notes on Structured Programming' had hij in 1969 maar een twintigtal exemplaren de wereld rondgestuurd. Om een paar jaar later tot de ontdekking te komen dat duizenden en nog eens duizenden mensen een kopie hadden gemaakt en deze koesterden.
 
Dijkstra is in 1930 geboren, zoon van een chemicus en wiskundige (moeder). Hij studeerde af als wiskundige en theoretisch natuurkundige en haalde later nog een graad in computerwetenschappen in Amsterdam. Hij begon zijn academische carrière als hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1970 verruilde hij Holland voor de Verenigde Staten waar hij onderzoek deed voor Burroughs. In 1984 aanvaardde hij de leerstoel computerwetenschappen op de Universiteit van Texas en bleef daar tot zijn emiritaat in 1999.
 
Dijkstra ontving in 1972 de ACM Turing Award, vaak beschouwd als de Nobel-prijs voor computerwetenschappers. Lezers van het Nederlandse IT-weekblad Computable verkozen hem in 1999 tot 'Nederlandse IT-persoonlijkheid van het millennium'. Hij toonde zich vereerd met deze verkiezing. "Mits de kwalificatie 'van dit millennium' wordt gereduceerd tot 'van de laatste vijftig jaar', zodat mensen als L.E.J. Brouwer, C. Huygens, S. Stevin en R. Descartes zijn uitgesloten", reageerde hij destijds.
 
Artikelen van zijn hand zijn te vinden ophttp://www.cs.utexas.edu/users/EWD/welcome.html.
 
Dijkstra laat een vrouw, drie kinderen (onder wie de computerwetenschapper Rutger M. Dijkstra) en twee kleinkinderen achter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-08T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.