Kans op verkoop KPN-deel Cesky Telecom

KPN kan misschien af van haar 20 procent-belang in Cesky Telecom, nu de Tsjechische regering 51 procent in de Tsjechische telecomonderneming verkoopt aan Deutsche Bank en Tele Danmark.

Met die verkoop is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro. Het belang van KPN zou volgens dezelfde waardering op een bedrag van circa 700 miljoen euro uitkomen. De verkoop van het staatsbelang moet op 31 oktober zijn afgerond. "Daarna hebben wij het recht om met de kopers te gaan praten", aldus een woordvoerder van KPN.
 
KPN wil haar belang in Cesky al langer verkopen. Het telecombedrijf heeft sinds 1995 via Telsource (een joint venture met Swisscom) een belang van 27 procent in Cesky. KPN heeft ook nog een rechtstreeks belang van 6,5 procent in het bedrijf, waarmee het totale belang op ongeveer 20 procent komt. Dit belang in Cesky Telecom is sinds vorig jaar onderdeel van hetdesinvesteringsprogramma van KPN, dat is gericht op het verminderen van de schulden. Met de vorige regering in Tsjechië waren afspraken gemaakt over een gezamenlijke verkoop van het meerderheidsbelang, maar die vervielen later weer. Het nieuwe Tsjechische kabinet wil nu privatiseren en dat komt KPN goed uit.
 
De kans is daardoor namelijk groot dat KPN haar belang in Cesky nu eindelijk kan verkopen, waarschijnlijk aan hetzelfde consortium van Deutsche Bank en Tele Danmark. Volgens de Tsjechische wet heeft een buitenlands bedrijf namelijk tenminste een twee derde belang in een Tsjechische onderneming nodig om zeggenschap uit te kunnen oefenen. Met de 20 procent van KPN zou het Duits-Deense consortium daar ruim aan komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.