Domeinnaam .nl binnenkort open voor n

2Binnenkort kunnen ook privé-personen en bedrijven die niet in Nederland gevestigd zijn .nl-domeinnamen registreren.

Het bestuur van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (Sidn) heeft daartoe nieuwe reglementen vastgesteld. Bovendien zijn door het bestuur een arbitrageregeling en een Wbp-regeling (Wet bescherming persoonsgegevens) vastgesteld.
 
In de nieuwe reglementen en regelingen zijn de aanbevelingen van het Domeinnaamdebat verwerkt. Tijdens dat debat heeft de Nederlandse internet-gemeenschap volgens de Sidn 'ruim' gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspraak. Verder zegt het bestuur rekening te hebben gehouden met de adviezen van de Raad van Deelnemers en de overheid.
 
De nieuwe reglementen en regelingen treden in werking zodra het registratiesysteem is aangepast aan de wijzigingen. Vanaf dat moment zijn er geen territoriale beperkingen meer voor registratie van een .nl-domeinnaam en staat het .nl-domein open voor aanvragers uit de hele wereld. Verder kunnen ook privé-personen een .nl-domeinnaam registreren op het tweede niveau en is er een mogelijkheid voor geschillenbeslechting in de vorm van arbitrage.
 
De arbitrageregeling is in eerste instantie beperkt tot merk- en handelsnaamrecht. Als het aan de Sidn ligt, wordt deze regeling echter verder uitgebouwd na de evaluatie die een jaar na de inwerkingtreding is gepland. De regeling zal van toepassing zijn op alle nieuwe registraties en op mutaties waarbij op grond van het reglement voor registratie via de betrokken deelnemer een nieuw contract tot stand komt tussen Sidn en de houder, bijvoorbeeld bij verhuizing of overdracht van een .nl-domeinnaam.
 
Het aanpassen van het registratiesysteem neemt enkele maanden in beslag. De verwachting is dat eind dit jaar de wijzigingen zijn doorgevoerd. In de tussenliggende tijd worden de deelnemers en de domeinnaamhouders door de Sidn geïnformeerd over de wijzigingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-30T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.