Bonden praten met ABN over EDS-deal

ABN Amro en de vakbonden gaan in de tweede week van september met elkaar praten over de gevolgen van het uitbestedingscontract met EDS. Centraal daarin staat het behoud van het arbeidsvoorwaardenpakket van de 400-600 ict'ers die in Nederland van de bank naar de automatiseerder zullen overstappen.

Huub Gorter, bestuurder bij FNV Bondgenoten, vertelt dat de deal tussen ABN Amro en EDS, waarbij de Texaanse ict-dienstverlener een groot deel van de automatisering bij de grootzakeljke divisie van ABN Amro overneemt, voor 95% rond is. Daarbij stappen zo'n duizend werknemers in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Singapore en Hongkong over naar EDS. Het grootste deel ervan komt uit Nederland. Volgens Gorter gaat het om minimaal vierhonderd en maximaal zeshonderd it'ers. Het precieze aantal hangt af van wat de bank aan it'ers in huis denkt te moeten houden om EDS aan te sturen en de mainframes, die buiten het uitbestedingscontract vallen, draaiende te houden.
 
ABN Amro en EDS bespreken momenteel de detailinvulling van het contract. Een van de onderwerpen is het bancaire arbeidsvoorwaardenpakket van de betrokken ict'ers. Een ander onderwerp van gesprek is het aantal inhuurkrachten. In Nederland werken zo'n driehonderd ingehuurde automatiseerders bij de grootzakelijke divisie. Naar verwachting zal EDS een groot deel hiervan (op termijn) willen vervangen door eigen personeel.
 
De ondernemingsraad van ABN Amro moet nog advies geven over het uitbestedingsplan. EDS is intussen bezig aan een kennismakingsronde. Deze week heeft een EDS-team presentaties aan het bankpersoneel in Nederland en Engeland gegeven, volgende week staan bezoeken in de Verenigde Staten en Azië op het programma. Volgens Gorter is in Nederland hierdoor een groot deel van de verwarring en onrust onder het it-personeel weggenomen. "Het gerucht dat een deel van de automatisering zou worden uitbesteed, ging al een hele tijd en het personeel wilde graag weten welke automatiseerder erbij betrokken was."
 
ABN Amro hoopt dat door de uitbesteding aan ict-bankspecialist EDS de automatisering efficiënter en dus goedkoper kan worden afgehandeld. Bovendien kan EDS sneller inspelen op toekomstige bancaire it-ontwikkelingen. De it-afdeling van de grootzakelijke divisie heeft hier als interne automatiseerder te weinig oog voor.
 
Meer over de mega-deal tussen ABN Amro en EDS inComputable van deze week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-30T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.