Minister bepleit wisselwerking ict-branche

Minister Maria van der Hoeven (OCW) pleit voor een versterkte wisselwerking tussen onderzoeksinstituten, bedrijfsleven, ministeries en maatschappelijke instellingen.

Onderzoek en onderwijs zouden meer dan thans het geval is hand in hand moeten gaan.
 
De minister deed deze uitspraken bij de opening van het tweedaagse ICT Kenniscongres 2002 in Den Haag. Vooral kleine ict-bedrijven hebben nog veel te weinig entree bij (universitair) onderzoek, aldus Van der Hoeven. "Dat probleem moeten we van twee kanten af aanpakken."
 
De minister wil de ondernemingszin van onderzoekers bevorderen, ook in de ict-sector. Er is behoefte aan doorstroming van ideeën en personen van universiteiten en instituten naar het bedrijfsleven. "De publieke en de private sector moeten, juist nu het echt minder gaat, de handen ineen slaan." Ze wees in dat verband naar initiatieven als het ICT Forum en het manifest Investeren in Kennis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De minister heeft het gelijk aan haar zijde en ik hoop dat zij haar woorden omzet in beleid zodat risicovol ondernemen makkelijker wordt.
Maar juist nu het klimaat tegenzit is het uitgerekend voor de bedrijven die zich echt met R&D bezig houden (in verschillende samenwerkingsverbanden) en vernieuwend willen en kunnen zijn bijzonder moeilijk om makkelijk en snel aan (durf) kapitaal te komen zowel vanuit het bedrijfsleven (banken en mede-ondernemers) en zeer zeker de overheid. Subsidies die formeel binnen 3 maanden (achteraf) betaald zouden worden laten 9 maanden op zich wachten en banken geven daar weer geen krediet op af omdat de subsidies als 'onzeker' beoordeeld worden. Het durfkapitalisten stappen niet (makkelijk) in zonder (gereed) product en plan.
Het is een spiraal die de ondernemer er toe drijft om meer dan 40% van zijn tijd bezig te zijn met deze financieringsproblematiek en niet met ondernemer (althans, financiering is ook ondernemen maar ik bedoel hier meer 'bedelen').
Ik wil de minister graag als advies voor haar te ontwikkelen beleid meegeven: stimuleren van overheid en bedrijfsleven in de bereidheid tot het nemen van risico bij het actief ondersteunen van dit soort bedrijven, korte procedures en vooral snelle betaling van middelen om mee te kunnen ondernemen.
Wij (Epictoid) zijn een zelfstandig R&D bedrijf met 10 medewerkers en ervaren dit onderdeel van ondernemen als een regelmatige squeeze.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-06T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.