Defensie Rekencentrum slaat alarm

De medezeggenschapscommissie van Defensie-automatiseerder DTO vraagt demissionair minister Benk Korthals in een brandbrief met klem te stoppen met het uitbestedingstraject. Zij maakt zich tevens grote zorgen over de mogelijke ontkoppeling van DTO en het glasvezelnetwerk Nafin.

De militaire vakbond AFMP onderschrijft de bezwaren van de DTO-personeelsvertegenwoordiging. De brief is ook naar alle Kamerleden gestuurd. Een woordvoerder van Defensie laat alleen weten dat de bewindslieden - naast Korthals is dat CDA-staatssecretaris Cees van der Knaap - kennis hebben genomen van de inhoud van de brief. De beslissing over het al dan niet losweken van Nafin uit DTO wordt aanstaande maandag in het zogeheten Politiek Beraad genomen. Op dit moment loopt er een onderzoek van TNO naar de gevolgen van de ontvlechting. Volgens de woordvoerder, die overigens niet wil bevestigen dat het om TNO-onderzoek gaat, komt uit dit onderzoek in ieder geval naar voren dat ontkoppeling technisch mogelijk is.
 
De medezeggenschapscommissie (mc) is bevreesd dat de verkoop van de Defensie Telematica Organisatie (DTO, 2200 werknemers, begrote omzet 2002: 232 miljoen euro) wordt doorgedrukt vanwege de bezuinigingen. Volgende maand maakt het ministerie bekend hoe het in het kader van een grootscheepse bezuinigingsoperatie met zo'n vierduizend ambtenaren minder verder kan. De uitbesteding van DTO aan een externe automatiseerder zou al een vermindering van zo'n 1800 ambtenaren betekenen (2200 minus inhuurkrachten en een deel dat achterblijft). De mc van DTO is bang voor een sterfhuisconstructie en denkt dat na de afstoting de defensie-onderdelen, zoals voorheen, weer elk hun eigen automatisering gaan opbouwen. Bovendien verwacht de de commissie dat uitbesteding op termijn alleen maar geld gaat kosten. "De DTO'ers die door de voordeur naar buiten moeten marcheren, komen via de achteringang met hogere tarieven weer binnen", aldus een geparafraseerde zinsnede uit de brief.
 
Verder meent zij dat een eventuele ontvlechting van DTO en het beheer van het glasvezelnetwerk Nafin uit nationaal beveiligingsoogpunt zeer ongewenst is. De commissie heeft vanmiddag een afspraak met Secretaris-Generaal D.J. Barth, waarin zij aandringt op het definitief afblazen van de verkoopplannen rond DTO. Zij wijst erop dat talloze partijen, waaronder het ministerie van Binnenlandse Zaken, ernstige bezwaren hebben tegen een ontvlechting. De mc overweegt ernstig, aanstaande donderdag in een landelijke krant een protestadvertentie te plaatsen in een uiterste poging om burgers te laten weten wat er speelt en welk belastinggeld ermee gemoeid is.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Moet een groot deel militair zijn? Daar ben ik het niet mee eens. Dat moet je afmeten aan het risico dat je 'onder vuur'kunt komen te liggen en aan de noodzaak om jezelf en je omgeving in levensbedeigende situaties teweer te stellen. Ook burgers zijn bereid zich te laten uitzenden! Wat mijns inziens wél belangrijk is: in bepaalde situaties gaat Defensie niet eerst offerte vragen aan marktpartijen en vervolgens een afgewogen keuze doen uit het aanbod, nee, als het erop aan komt zal defensie een interne opdracht uitvaardigen en als op commando zal de betreffende missie worden ontplooid.

Het menselijk kapitaal is iets waar men momenteel blijkbaar overeenstapt. De kennis en kunde van niet alleen het ICT specialisme maar ook de verbondenheid met defensie is voor veel mensen bij DTO aanleiding geweest om hier gaan werken. Het feit dat zowel militairen als burgers samen een produkt neerzetten is meer dan techniek alleen. Dat besteed je niet zomaar uit. De techniek wel, de verbondenheid niet. Met een onderzoek naar de technische mogelijkheid tot ontvechting van het Nafin ben je er niet. Het is meer dan techniek alleen. Het gaat om de som der delen. Maar daar komt men waarschijnlijk pas achter als het te laat is. Een kabinet in het nauw maakt rare sprongen.

Hoewel ik als klant van DTO best voordelen zie met de 'verkoop', zal een langdurige samenwerking toch essentieel blijven voor de continuiteit van ICT in het algemeen van Defensie (zowel als commercieel bedrijf als overheidsbedrijf). Steeds vaker zien we dat het terugbrengen van het aantal ambtenaren een doel op zich wordt en niet een wezenlijke afgeleide van een zuivere business case ten goede van kwaliteit, effectiviteit en efficiency. Ik geloof niet dat uitbesteden goedkoper gaat worden, los van het feit dat ICT ook bij onze core business hoort! M.i. dient dus een groot deel van onze ICT-expertise binnen Defensie militair te zijn en en dus ook uitzendbaar naar alle hoeken van de wereld (waar ICT voor de militaire bedrijfsvoering misschien nog wel een belangrijkere rol speelt dan in het veilige Nederland).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-22T00:00:00.000Z Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.