'Qface paste als eerste uitzendbijlage toe'

CMG beschuldigt vakbonden FNV en CNV ervan bij de reorganisatie van Qface Ict, afgelopen mei, te hebben toegelaten dat programmeurs werden ontslagen op basis van de uitzendbijlage. Ook CMG wil deze bijlage toepassen.

De bonden proberen de toepassing via de rechter te voorkomen. "Het valt niet te begrijpen waarom Qface de bijlage wel mag toepassen en CMG niet", aldus advocate S. Reuling, die vanmorgen in Den Haag optrad voor de Brits-Nederlandse automatiseerder.
Volgens Reuling drijven de bonden de zaak met CMG op de spits om meer invloed te winnen in de ict-sector. "In de media hameren de bonden erop dat het gaat om een principiële uitspraak."
De advocate meent echter dat de toepassing van de uitzendbijlage niets wijzigt aan de ontslagbescherming. "Verontwaardiging over de zogenaamde enorme gevolgen is onterecht." Zo stelde ze vrijdagmorgen onder meer ongeruste accountants en advocaten gerust: "Het is voor hen geen hoofdtaak, ze staan ook nooit onder leiding van degene bij wie ze zijn gedetacheerd want dan zouden ze niet meer onafhankelijk zijn."
Volgens de bonden was het een aantal medewerkers van Qface van meet af aan duidelijk dat ze op uitzendbasis te werk werden gesteld. Anderen zijn ontslagen op basis van anciënniteit ofwel, Last In First Out. CNV-advocate A. Struik: "Voor de bonden geen reden om de toepassing van de bijlage te betwisten."
Volgens CMG is een reorganisatie voor een detacheerder eerlijker als de bijlage kan worden toegepast. Reuling: "Meneer Jansen werkt twee jaar voor CMG en is gedetacheerd bij de Nam. Meneer Pietersen werkt vier jaar bij CMG en zit bij KPN. KPN stuurt Pietersen terug. Moeten wij dan Jansen ontslaan?" Volgens haar zou dat betekenen dat CMG de reorganisatie opnieuw moet beginnen. "Dat betekent voor CMG Noord-Nederland waarschijnlijk de nekslag."
CNV-onderhandelaar Siegbert van der Velde vind het voorbeeld te simpel. Volgens hem is er bij de reorganisatie in Friesland en Groningen meer willekeur dan bij andere reorganisaties. "Ben je wat langer op vakantie, of volg je een opleiding, dan loop je het risico als bankzitter te worden ontslagen. Zo schrijnend is het bij CMG in een aantal gevallen."
CNV en FNV hopen via de rechtbank toepassing van de uitzendbijlage voor de reorganisatie van CMG te voorkomen. De rechtbank doet over vijf weken uitspraak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.