Umts-bedrijven beraden zich over opkomst Wlan

Umts-telecombedrijven onderzoeken de opkomst van Wlan-netwerken. Het is ze nog niet duidelijk op welke manier ze aan 802.11-netwerken geld kunnen verdienen.

Volgens deelnemers aan een bijeenkomst donderdagavond in Amsterdam van de Telecom Society is een van de mogelijke nadelen dat een bedrijf met heel veel andere partijen prijsafspraken moet maken over het delen van het netwerk. Anderen betwijfelen of consumenten een dienst accepteren die niet altijd perfect zal werken.
 
Volgens Piet Grootenboer, adviseur bij Logica, moeten de telecombedrijven oppassen dat ze de mogelijkheden van 802.11-netwerken "niet kapotontwikkelen" door er teveel diensten voor te ontwikkelen. "We moeten oppassen dat we niet dezelfde fout maken als bij Bluetooth. Dat was oorspronkelijk bedoeld als verbinding van computer en printer."
Grootenboer, die eerder bij Ericsson de introductie van telecomaanbieders Libertel en Telfort begeleidde, ziet drie mogelijke bedrijfsplannen. Een eerste scenario is dat bedrijven zich concentreren op de "niche", zo'n twintig tot dertig miljoen zakelijke 802.11-gebruikers die er wereldwijd in 2006 zijn. Het zijn gebruikers die veel op reis zijn, en in hun hotels en op het vliegveld nog hun computer of handheld willen gebruiken.
 
Een tweede kans is er voor aanbieders die zich richten op zowel zakenmensen als consumenten. Die markt telt in 2006 volgens Grootenboer wereldwijd dertig tot vijftig miljoen gebruikers. Als voorbeeld noemde hij Telia, dat in Zweden bezig is met het uitrollen van 802.11-diensten.
 
In het derde scenario vindt er massale toepassing van 802.11 plaats. In dat geval gebruiken in 2006 gebruiken negentig miljoen mensen hun computers, laptops en handhelds draadloos. "Dan wordt het een netwerk van netwerken." Volgens hem is dat het model dat in Nederland door Hubhop wordt nagestreefd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat klopt, en ik ben zo'n HupHopper;
- ga maar eens naar http://www.HupHop.com en bekijk de informatie.
We zijn een openbaar netwerk van WiFi (IEEE 802.11) AccessPoints die zich vrijwillig opgeven en vrijwillig sharen van Internet Access. Kom maar eens langs bij één van onze AccessPoints en maak vrij gebruik hiervan om b.v. E-mail te checken.
TIP:
Maak geen misbruik hiervan, dat wordt gestraft!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.