Defensie behoudt DTO en glasvezelnet

Defensie-automatiseerder DTO wordt niet verkocht. Ook de uitbesteding van het beheer van het militair glasvezelnetwerk Nafin is van de baan. Wel moet de Defensie Telematica Organisatie doelmatiger opereren. In 2005 volgt een evaluatie.

Dit staat in een brief die demissionair staatssecretaris Cees van der Knaap (CDA) aan het einde van de dag naar de Kamer stuurt. Hiermee komt voorlopig een eind aan twee jaar lang onzekerheid voor het personeel. Defensie-woordvoerder Sierk Nawijn vertelt dat over drie jaar de situatie opnieuw wordt bekeken. Tegen die tijd moet DTO doelmatiger en marktconformer opereren tegen lagere tarieven. Zo niet, dan volgt een nieuw onderzoek naar uitbesteding. Het Politiek Beraad van Defensie heeft DTO (2200 werknemers, omzet 2002: circa 232 miljoen euro) wel een bezuiniging van 5 à 10 procent op het budget opgelegd.
 
Defensie leek lange tijd in uitbesteding de enige manier te zien om de grootschalige inhaalslag die dit ministerie op ict-gebied wil maken, te realiseren. Volgens Nawijn is de opmerkelijke ommezwaai te danken aan het veranderde ict-klimaat. Een paar jaar terug had DTO als ambtenarenbedrijf grote problemen om op de overspannen arbeidsmarkt voldoende personeel aan te trekken. Nu de it-markt is ingeklapt, is DTO weer een aantrekkelijke werkgever, ontvangt het zo'n zes- tot zevenhonderd cv's per maand en kan het de cruciale ict-functies makkelijk invullen. Bovendien heeft de opvatting dat DTO als doelmatiger organisatie wél zelfstandig kan opereren, binnen Defensie steeds meer postgevat. Staatssecretaris Van der Knaap vindt dat de oprichting van de ict-beleidsadviesclub Dictu een belangrijke bijdrage is aan de verdere professionalisering.
 
Zwaarwegend in het besluit is voorts dat de meeste gebruikers van Nafin, zowel Defensie als niet-Defensie, het veiligheidsrisico van het afstoten van het netwerkbeheer aan derden te groot vonden.
 
Bestuurder Wim van den Burg van vakbond Afmp zegt erg blij te zijn over het afblazen van de verkoop. "Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald." Hij had er niet meer op gerekend. De vakbondsbestuurder complimenteert de medezeggenschapscommissie met het aanvoeren van krachtige argumenten om DTO bij Defensie te houden. Dat uitbesteding eventueel in 2005 een optie kan zijn, acht Van den Burg niet zo bezwaarlijk. In tegenstelling tot het afgelopen traject krijgt de organisatie nu alle tijd om zich goed voor te bereiden op een marktconforme dienstverlening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.