Academisch Niwi volgend jaar op de schop

De Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (Knaw) zal haar informatiedienstverlener Niwi ontmantelen.

Dit gebeurt op advies van de Commissie Strategie Niwi-Knaw. Die stelt voor het onderzoek naar de rol van ict in de wetenschap te scheiden van de informatiediensten die het Niwi aanbiedt. Voorlopig blijft het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten, waar 130 mensen werken, nog een jaar in stand.
 
De commissie stelt voor om alle ict-onderzoeksactiviteiten van het Niwi voor de sociale- en geesteswetenschappen onder te brengen in een nieuw op te zetten Knaw-instituut. Van de wetenschappelijke informatievoorzieningstaken moet worden vastgesteld welke kunnen stoppen en welke gecontinueerd kunnen worden binnen of buiten de Knaw. Medio november maakt het bestuur bekend hoe deze twee aanbevelingen verder worden uitgewerkt. Wel laat de Knaw-bestuur nu al weten de levering van kopieën van artikelen uit biomedische tijdschriften drastisch te reduceren, omdat er op dit terrein genoeg elektronische tijdschriften in circulatie zijn.
 
Het Niwi is in 1997 opgericht door een fusie van de Bibliotheek Knaw, het Bureau voor de Bibliografie van de Neerlandistiek, het Nederlands Bureau voor Onderzoekinformatie, het Nederlands Historisch Data Archief en het Sociaal-Wetenschappelijk Informatie- en Documentatiecentrum. Het Niwi doet onderzoek naar de invloed van digitale netwerken en gegevens op wetenschapsbeoefening. Daarnaast beheert het de bibliotheek van de Knaw, levert het diensten op het gebied van digitalisering, data-archieven en bibliografische databanken en biedt het informatie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.