Chipkaart met vingerafdrukherkenning

Morgen presenteert Henny van der Velden, 'uitvinder' bij Biometrics Apoda International, zijn revolutionaire chipkaart met 3D-vingerafdruk-sensor. Enkele deskundigen hebben de afgelopen weken de kaart geanaliseerd en noemen het een belangrijke doorbraak in identificatie.

"Uniek aan deze uitvinding is dat de zeer dunne 3D-vingerafdruk-sensor op de kaart is geplaatst. Er is dus, in tegenstelling tot alle andere tot nu toe ontwikkelde systemen, geen apart kastje met sensor nodig om de vingerafdruk van iemand te herkennen. De informatie op de chipkaart kan alleen gelezen worden nadat de vingerafdruk van de gebruiker is herkend en goedgekeurd. Tot die tijd is de kaart in feite een 'dood' ding. De gangbare chipkaarten die gebruikt worden als betaalpas en identificatiepas kennen deze beveiliging niet. Die kunnen deels ook uitgelezen worden als er geen pincode is ingevoerd (levende kaart)", zegt trendwatcher Richard Lamb.
 
De deskundigen zien veel toepassingsmogelijkheden voor deze nieuwe chipkaart met 3D-vingerafdruk-sensor: integratie in of vervanging van een paspoort, rijbewijs of andere identiteitsdocumenten. De kaart is een goed alternatief voor de huidige fraudegevoelige betaalpas en toegangspas.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Afgelopen jaar is er een grootschalig onderzoek uitgevoerd door de Duitse banken m.b.t. tot gebruik van biometrie ter vervanging of aanvulling van PIN bij geld- en betaalautomaten. De zgn. False Rejection / Acceptance Rate (m.a.w. het percentage verificaties dat mislukt) werd te hoog bevonden voor beveiliging van financiele transacties. Dit heeft ertoe geleid dat in elk geval de Duitse banken plannen voor biometrische toepassingen voorlopig in de ijskast hebben gezet.
In combinatie met de opmerkingen van Peter Rietveld lijkt het daarom meer op toekomstmuziek dan op realiteit, hoewel de technieken op allerlei andere gebieden wel zeer succesvol blijken (zie irisscan op Schiphol). Het risico voor financiele toepassingen is echter (nog) te groot.

De Nederlandse kennis over biometrie en dan met name de techniek is zeer groot. Alleen al door de technische reacties die op dit artikel zijn geschreven komt duidelijk naar voren dat wij als klein land goed op de hoogte zijn van de (on)mogelijkheden van biometrie.
Uiteraard is het goed om een kritische houding te hebben (die ik proef uit de reacties) naar al deze nieuwe technische ontwikkelingen. Maar is dit nu wel de juiste houding om in de toekomst enig draagvlak voor biometrie te creëren bij de burger? Ik denk dat veel mensen die op dit artikel hebben gereageerd het met mij eens zijn dat biometrie in de toekomst veel voordelen heeft voor onze maatschappij.
Juist daarom ben ik van mening dat we zeker kritisch moeten zijn naar dit soort ontwikkelingen, maar dat we ervoor moeten waken dat we elkaar niet gaan afvallen en overtroeven met technische details. In plaats daarvan moeten we misschien proberen de biometrische ontwikkelingen positief en open te benaderen en niet zozeer op een afwijzende manier en 'ik weet meer dan jij' houding. Want op deze manier zal er eventueel veel (onterechte?) weerstand vanuit potentiële gebruikers blijven bestaan en hebben we over 5 jaar nog steeds niets met biometrie kunnen bereiken.

Ik ben het wel met meneer Rietveld eens,
Deze Systemen zijn te makkelijk te misleiden.
Ik zou het zelf niet gebruiken totdat het veilig is.

Toevallig vorige week op de Cartes2002/IT Security 2002 Beurs in Parijs geweest. De europese beurs voor smartcard en beveiliging. De in dit artikel genoemde toepassing was daar in vele vormen en modellen al te bewonderen. Uit dit artikel lees ik niet zo'n "revolutionaire" uitvinding, zeker als ik op een beurs er al meerdere heb gezien. Misschien voor de trendwatcher een goed idee volgend jaar ook de Cartes te bezoeken.

Het is een mooie uitvindingen maar soort gelijk bestaat al.
In de USA hebben ze reeds het RAPID System uitgevonden en op de markt gebracht.
(Restricted Area Personnel Identification). Maakt gebruik van draagbare vingerafdruk technologie. Het is geplaatst op een krasvrije identificatieopname welke is geprint op een ID card of een document in de vorm van een 2D barcode. De identificatieopname bevat een individuele biometrische identificatie tezamen met relevante persoonlijke informatie dat optisch wordt gelezen door een barcode scanner. Vertrouwelijke informatie welke is ingebracht op de RAPID-ID card of document (rijbewijs, vliegticket, etc.) en de biometrische eigenschappen van de rechtmatige drager zijn beveiligd en kunnen alleen door geautoriseerde personen en/of instanties worden gelezen die over de juiste software beschikken.
Het wordt al toegepast bij State Governments en het US Marine Corps. De US Coast Guard overweegt aanschaf ! Ik wel een internetsite aangaande dit product. Mail me maar...

Handig als je in de bouw werkt, of automonteur bent, en in je pauze even wilt 'pinnen'. Volgens mij gaat dat niet helemaal werken...

Het kan een goed idee zijn. Gezien de tests eerder dit jaar van het Frauenhoff instituut, waarbij alle vingerafdruksystemen met gelatinevingers e.d. te misleiden bleken, geplaatst in CT!, heb ik toch ernstige twijfeles. Het enige dat nodig was, was de vingerafdruk van de gebruiker. Een dergelijk platte kaart bevat hooguit geminimaliseerde versies van de verificatie óf het om een echte vinger ging. En al deze systemen bleken eenvoudig te misleiden. Een 3D sensor wordt misleid door de gelatinevinger over de sensor heen en weer te schuiven. Een doorbraak zou zijn als onomstotelijk vast zou komen te staan dat de vingerafdruk, én de vinger, echt was. Dat dat vervolgens in een plat kaartje zit, is praktisch maar maakt iets niet veiliger. Of het een goed alternatief is, is gezien de huidige stand der techniek, onwaarschijnlijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.