Demon opent aanval op Amsterdamse huurlijnen

Internetaanbieder Demon Internet opent de aanval op de prijzen van vaste verbindingen in Amsterdam. Het gebruikt hiervoor het glasvezelnetwerk van Versatel.

"Normaal ligt de prijs van dit soort verbindingen aanzienlijk hoger", zegt Stefan de Wit, sales engineer bij het internetbedrijf. De prijs is afhankelijk van de afstand tot de centrale en kost voor de lage capaciteitsverbinding van tussen de 64 Kbps en 2 Mbps die Demon aanbiedt gemiddeld tweeduizend euro. Demon doet het voor minder dan de helft. Volgens De Wit is deze prijsverlaging mogelijk, omdat de onderliggende technologie van Versatel goedkoper te beheren is. "De framerelay-technologie van KPN is duurder in onderhoud." De Versatel-huurlijnen die Demon gebruikt zijn gebaseerd op sdh-technologie (synchronous digital hierarchy).
 
Een ander punt dat de kosten drukt zijn de graafkosten. Volgens De Wit is het bereik van het glasvezelnetwerk van Versatel in de Amsterdamse regio inmiddels zo uitgebreid dat graven niet meer nodig is. Het doet op een uitzondering na alle wijkcentrales aan. Vanuit de centrales maakt het gebruik van bestaande telefoonlijnen. Wel is er een aparte telefoonlijn nodig voor de verbinding. Volgens De Wit ligt deze in de meeste gevallen al in de grond. Is dat niet het geval dan zal deze eerst bij KPN besteld moeten worden. Het initiatief blijft vooralsnog beperkt tot Amsterdam vanwege de goede dekking. Demon zegt op termijn ook buiten Amsterdam met prijzen van huurlijnen te willen stunten, al zal door hogere kosten de prijs ervan hoger zijn dan in de hoofdstad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.