Reisdocumenten krijgen eind 2004 biometriechip

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil rond oktober 2004 de reisdocumenten hebben voorzien van een biometriechip. In die maand schrijven de Verenigde Staten in het 'Visa Waiver Program' paspoorten voor met een mogelijkheid tot biometrische identiteitsverificatie.

Dat VWP staat ingezetenen van 28 landen (waarvan 22 in Europa) toe de VS zonder visum te bezoeken. Landen die over twee jaar geen paspoortbiometrie kennen, of geen serieus invoeringsplan, verliezen dan de visumvrijstelling.
 
Het haalbaarheidsonderzoek naar paspoortbiometrie, dat het agentschap BPR uitvoert, verkeert in de eindfase. Er zijn pilots gehouden met vingerhuidpatroon en oogiris als biometrisch kenmerk. Een voorgenomen proef met gelaatsherkenning is afgeblazen. BPR heeft TNO nu een laboratoriumproef laten doen. De drie genoemde biometrische kenmerken staan op een shortlist van de internationale luchtvaartorganisatie Icao, die volgens BPR-medewerker Sjef Broekhaar gelaatsherkenning de voorkeur geeft. Medio 2003 wordt de definitieve Icao-keuze verwacht, waaraan Europese landen zich conformeren. Op Nederlands voorstel is onlangs het European Forum Travel Documents opgericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-05T00:00:00.000Z Peter Mom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.