Kazaa schendt auteursrecht toch niet

Het Nederlandse Kazaa, leverancier van software om muziekbestanden uit te wisselen, schendt het auteursrecht niet.

Het Gerechtshof van Amsterdam deed deze uitspraak in het hoger beroep van een kort geding dat Kazaa eerder had verloren van Buma/Stemra. Deze auteursrechtenorganisatie vindt dat Kazaa verantwoordelijk is voor een massale schending van het auteursrecht. Volgens het Hof kan Kazaa echter niet worden aangesproken op eventueel misbruik door individuele gebruikers van de internetdienst.
 
De uitspraak in het hoger beroep zal door Kazaa met instemming zijn begroet, maar het bedrijf is er nog niet. In de VS loopt namelijk een soortgelijke zaak en gezien de uitspraken die daar eerder zijn gedaan tegen bedrijven als Napster, is het allerminst zeker of Kazaa ook daar de champagne kan opentrekken. Kazaa heeft wereldwijd miljoenen gebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Nja...
Houdt dat dan in, dat Kazaa vanuit Nederland zou kunnen gaan werken? (en zo dus wereldwijd niet kan worden aangepakt, omdat de Nederlandse wetgeving van toepassing is?)
Hoe werkt dat eigenlijk met die wetgeving op internet? Als je zo'n p2p-dienst aanbiedt vanuit een land waar dat juridisch is toegestaan, kan men daar iets tegen doen in een land waar dat (nog) niet zo is?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-29T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.