Koninklijke Bibliotheek opent e-Depot

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag opent vandaag zijn e-Depot. Dit samen met IBM opgezette systeem bevat Nederlandse elektronische publicaties.

De twee hebben in oktober 2000 het contract hiervoor getekend wat een waarde van tien miljoen gulden had. Het project e-Depot moet de dreigende teloorgang van digitale collecties voorkomen. Het risico schuilt in de voortschrijdende veroudering van computerapparatuur en opslagmedia, aldus de Bibliotheek.
Het nieuwe systeem moet het hart vormen van het Nederlandse depot voor elektronische publicaties. Dit omvat bij de Bibliotheek aangeleverde cd-roms, diskettes en magneto-optische schijven, maar ook online publicaties zoals elektronische tijdschriften. Daarnaast krijgt het e-Depot gedigitaliseerde versies van andere publicaties.
Deze publicaties worden beschreven, geïndexeerd, opgeslagen en elektronisch beschikbaar gesteld. Hiervoor gebruikt de Bibliotheek het nu opgeleverde Dnep-systeem (Depot van Nederlandse Elektronische Publicaties). De eerste modules hiervan zijn eind vorig jaar opgeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.