Deventer haalt ict-beheer weer terug

Na de gemeenten Maarssen en Leiden heeft nu ook Deventer haar aflopend uitbestedingscontract niet verlengd. Het bestuur heeft ervoor gekozen de automatisering weer in eigen hand te nemen.

Op 1 juni 2003 loopt het uitbestedingscontract voor het werkplekbeheer af. Het adviesbureau Novius adviseerde de gemeente Deventer het beheer van spraak wel blijvend uit te besteden, maar het datawerkplekbeheer weer grotendeels in huis te nemen. Het bestuur heeft dit advies opgevolgd en wil een kleine tiental automatiseerders aantrekken. Belangrijkste argument is dat de gemeente flexibel moet kunnen omgaan met it. Harry Olde Hanhof, ict-manager, wil niets afdoen aan leverancier Atos Origin, "maar de contracten waren strak opgezet, met weinig oog voor de behoeften van de 'interne' klant en geen ruimte voor het inzetten van technologische vernieuwingen."
 
"Wat hierbij meespeelt, is dat ict weer op de gemeentekaart staat", zegt informatiemanager Gert Koerselman. Waar het gemeentebestuur vijf jaar geleden automatisering als niet-kernactiviteit bestempelde, beschouwt zij dit nu weer als bedrijfskritisch. Deventer beschikte al vroeg over een website, maar het bestuur erkent de noodzaak tot verdere investeringen zoals in documentmanagementsystemen en een intranet.
 
Deventer was op uitbestedingsgebied een pionierende gemeente, net als Maarssen en Leiden. Opvallend is dat die twee hun contracten eveneens niet meer hebben verlengd met hun oorspronkelijke uitbestedingspartner (IBM). Desondanks weerhouden hun negatieve ervaringen andere gemeenten er niet van uit te besteden. Zaanstad, Leusden, Leeuwarden (co-sourcing) doen het al, en deze week maakte de gemeente Raalte bekend het it-beheer aan Getronics te hebben overgedragen. Koerselman denkt dat vooral de grote gemeentes niet willen uitbesteden en de regie over hun automatisering willen blijven voeren. Overigens heeft in dit verband Leiden het werkplek- en netwerkbeheer opnieuw uitbesteed aan Inter Access. Hierbij moet wel worden aangetekend dat Leiden het werkplek- en netwerkbeheer inmiddels toch opnieuw heeft uitbesteed, niet aan de oude partner IBM, maar aan Inter Access.
 
De gemeente Deventer besloot vijf jaar geleden het werkplekbeheer uit te besteden aan KPN (vanaf 2002 is het it-beheer overgegaan naar Atos Origin). Automatisering werd niet meer gezien als kernactiviteit en de it-afdeling had moeite de juiste expertise aan te trekken. Bovendien wilde het gemeentebestuur de kwaliteit van de dienstverlening verhogen. Nu, na vijf jaar blijken de doelstellingen niet gehaald te zijn en is de houding ten aanzien van ict binnen de gemeente veranderd. "Er wordt minder dogmatisch en meer praktisch gedacht", zegt Olde Hanhof. "Het is niet óf alles weg óf alles zelf doen. Je moet daarin een balans vinden. Ook wij zullen nog steeds it'ers inhuren voor werkzaamheden waarvan we te weinig afweten, zoals het installeren van routers en switches".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-19T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.