Schooladminstratiepakket eindelijk af

Het schooladministratiepakket @vo voor het voortgezet onderwijs, is gereed. Gisteren begon het Farel College in Ridderkerk als eerste met de implementatie. Aan het pakket is jaren gewerkt, eerst door CMG en sinds 2001 door Cgey.

Noem het niet Schoolfact 6, dat roept bij betrokkenen aversie op. Toch is @vo de opvolger van Schoolfact 5, gebaseerd op het technisch ontwerp voor versie 6. Dat was echter het afgestoten project van CMG. Cap Gemini Ernst & Young nam de ontwikkeling van het administratiepakket in 2001 over en noemde het @vo.
 
Rob Ketelaar, bij Cgey verantwoordelijk voor @vo: "We vreesden twee jaar geleden dat we ons gingen stukbijten op dit project, maar het is gelukt." Doorslaggevend voor het slagen is volgens hem het technisch ontwerp, waaraan Cgey heeft vastgehouden. Programmeurs moeten dan wel de bestaande componenten blijven gebruiken en niet met eigen onderhoudsgevoelige scripts komen.
 
"Bij Schoolfact 6 zijn twee fouten gemaakt", zegt Arno Hartman, accountmanager bij Iosys en enkele jaren geleden bij CMG betrokken bij de ontwikkeling versie 6. "Er was te weinig ervaring met het ontwikkelen van webtechnologie. En het projectmanagement zag niet op tijd dat daardoor grote vertraging ontstond." Menzo de Muinck Keizer, directeur CMG Diensten, stelt: "Het project pastte gewoon niet bij onze kerntaken."
 
Plaatsvervangend rector Piet Bruys van het Willebrord College in Goes is in ieder geval blij met het nieuwe administratiepakket. "We kregen steeds meer vertrouwen in de ontwikkeling ervan." Zijn school begint met nog vijf andere instellingen voor het voortgezet onderwijs in West-Brabant en Zeeland aan de overstap van Schoolfact 5 naar @vo. Bruys ziet wel op tegen de implementatie, gepland tussen maart en augustus. "Kies je voor een ingewikkelde overheveling van al je data, werk je een tijd met twee boekhoudingen, ga je handmatig dingen overzetten?"
 
De Stichting Dienstverlening Gebruikersorganisaties Informatievoorziening zorgde er drie jaar terug voor dat de meeste ontwikkelaars die voor CMG aan Schoolfact 6 werkten nu ook bij @vo betrokken zijn. Sdgi onderhandelt voor zo'n driehonderd scholen die Schoolfact 5 gebruiken en willen overstappen. Dertien van de veertien CMG-programmeurs stapten indertijd over naar Iosys. Deze bv, waarvan de driehonderd scholen via een stichting de aandelen in handen hebben, ondersteunt de gebruikers van Schoolfact. Daar komt nu @vo bij.
 
Ex-CMG'er Hartman heeft geen spijt van zijn overstap. Iosys is flink gegroeid en telt nu 35 medewerkers, vertelt hij. "Een paar weken terug stapte ook de veertiende programmeur over."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"Het project pastte gewoon niet bij onze kerntaken."
Dat krijg je als je van uitzendwerk je core business maakt!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.