Medewerkers KPNQwest mikken op doorstart

Ontslagen managers en werknemers van KPNQwest blijven doorwerken om het netwerk in de lucht te houden. Ze hopen zo een doorstart mogelijk te maken.

Dat maakte de voormalige vice-president van het netwerkbedrijf, E. Mogendorff, gisteren bekend. Volgens hem wordt een doorstart van harte toegejuicht door een aantal grote klanten van KPNQwest. KPN wilde de berichten gisteren nog niet bevestigen.
 
Aan het begin van afgelopen weekend zeiden de curatoren van het failliete netwerkbedrijf niet langer mee te kunnen werken aan het plan om het glasvezelnetwerk in stand te houden. De bewindvoerders droegen daarom vrijdagavond de medewerkers die die taak uitvoerden op om hun werk te stoppen. Zij waarschuwden dat hun besluit kon leiden tot onmiddellijke storingen in het netwerk en mogelijk tot sluiting van het gehele net. In Europa loopt een groot deel van het internetverkeer via het netwerk van KPNQwest. Nu er door de ontslagen medewerkers wordt doorgewerkt, zal het met de storingen voorlopig wel meevallen.
 
De curatoren kwamen tot hun besluit nadat de rechtbank in Amsterdam had geoordeeld dat de banken het geld dat voor de instandhouding van het net is bestemd, niet ter beschikking hoeven te stellen. De geldnood van de curatoren was nijpend geworden omdat elektriciteitsbedrijf Nuon de stroom dreigde af te sluiten aangezien KPNQwest de rekening niet kon betalen. De rechter bepaalde dat hij niet tot een toewijzing aan de eisers kon komen, omdat er in de 'term sheet' van de banken en curatoren een juridische basis te vinden moet zijn voor zo'n toewijzing. Dat was volgens de rechter niet het geval. In de 'term sheet' staan de afspraken tussen de curatoren en de banken beschreven. Tijdens de zitting bleek dat de speciale rekening van KPNQwest, waarop de klanten van het netwerkbedrijf hun rekeningen hadden voldaan, niet voldoende was gevuld om de banken onder de voorwaarden van de 'term sheets' te dwingen de lopende rekeningen te betalen. "Het lot van de onderneming lijkt hiermee bezegeld", aldus de rechter vrijdag.
 
De curatoren nemen morgen een beslissing over een mogelijke doorstart. Voormalig vice-president Mogendorff en de meeste werknemers willen de kans daarop zo groot mogelijk houden en doen alles om het netwerk voorlopig in de lucht te houden. Daarin worden ze volgens Mogendorff gesteund door enkele grote klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het is logisch dat het slecht gaat met de kabelaars en de mobiele netwerk leveranciers. Ze hebben zich wijs laten maken dat de groei van het internet en de mobiele markt gigantisch zou zijn. Daar hebben zij zich op voorbereid en hun kostprijs is gebaseerd op deze toekomstverwachting. Ze verdienen ook bij de gratie van bulk leverantie en smalle marges, dus is zo groot mogelijk een logische keus.
Daarnaast zijn anderen die voorheen geen diensten aan de private sector boden ook begonnen hun netwerken aan te bieden. Dit alles heeft er toe geleid dat deze infrastructuren ver beneden kostprijs in gebruik zijn genomen door de prijserosie.
Een ieder die dit bericht leest zal beseffen dat het opdoeken van deze kabelaars en mobiele netwerk leveranciers een zeer slechte zaak is. Sterker nog: deze netwerken zijn tegenwoordig net zo essentieel als water, electriciteit en gas.
De gevolgen die privatisering van bijvoorbeeld de Nuon heeft voor personen, heeft menigeen ondertussen al gemerkt. In dat geval zal men willen dat de overheid het roer weer in handen neemt maar die zijn niet eens meer het aanspreekpunt bij geschillen.
In het geval van de kabelaars had de Opta ( Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit ) een vinger aan de pols moeten houden bij deze leveranciers en hun enthousiasme moeten temperen. Daar is zij jammerlijk in gefaald.
Conclusie:
- het belang van internet voor de maatschappij is net zo groot als het wegenverkeersnet en dit vraagt om een controlerende instantie en eventueel een heffingsregeling voor het gebruik
- er dient een grote herwaardering te komen van de tariefstelling van internet gebaseerd op de werkelijk kostprijs
- een organisatie als de Opta dient hierin een leidende rol te spelen

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.