Pink gaat alsnog overstag voor bonden

Pinkroccade geeft zijn personeel alsnog loonsverhoging. De ict-dienstverlener kwam dit woensdagochtend overeen met de vakbonden CNV, De Unie en FNV.

De bonden dreigden Pink voor de rechter te slepen om naleving van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) af te dwingen. Nu het bedrijf weer wil praten over de loonsverhoging, schorten de bonden deze procedure op.
 
De bonden en de ict-dienstverlener onderhandelen op 17 april verder over de loonsverhoging. "Beide partijen beseffen dat het lopende conflict een belemmering is voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de relatie tussen medewerkers en leiding onder druk zet", schrijft vakbond CNV vrijdagochtend in een brief aan de achterban.
Volgens die brief zit daarnaast geen van de twee partijen te springen om het cao-conflict aan de rechter voor te leggen. "Zetten we die procedure door, kan ons dat later lelijk opbreken", verklaart Wim Burggraaf, onderhandelaar voor vakbond CNV.
 
De partijen willen niets kwijt over het percentage van de loonsverhoging. Het wordt minder dan de 4 procent die in de cao is overeengekomen, zo denkt Burggraaf.
Het CNV stelde eerder al akkoord te gaan met een verhoging van 3 of 3,5 procent voor de medewerkers die normaal presteren. "Dat doet bij Pink zo'n 65 procent van de medewerkers", weet Burggraaf. FNV en De Unie hielden tot nog toe vast aan de afgesproken 4 procent.
 
Bij Pinkroccade hangt de uiteindelijke loonsverhoging af van de beoordeling van de prestatie en de plaats in de salarisschaal. Burggraaf: "Presteer je normaal of goed en zit je in het begin van je salarisschaal, zoals veel van de jonge medewerkers bij Pink Elephant, dan krijg je een hoger percentage." Het percentage is lager voor de - vaak oudere - medewerkers wier loon al voorbij het midden van de salarisschaal valt.
Het bedrijf gaat volgens Burggraaf op 17 april met de bonden ook praten over een andere pensioenafspraak. "De regeling zoals het bedrijf die nu heeft, kost heel veel geld. Dat wordt onbetaalbaar en er moet iets anders voor in de plaats komen."
 
Volgens Burggraaf onderhandelen de partijen op 17 april ook over een collectieve ontslagregeling. Bij het presentatie van de jaarcijfers op 14 maart, maakte het bedrijf bekend vierhonderd van de tienduizend medewerkers te zullen ontslaan.
Voorzitter van de raad van bestuur Henk Bosma zei bij die gelegenheid dat de dienstverlener zo'n zeshonderd medewerkers zonder opdrachten heeft. Met individuele vertrekregelingen stelde hij dit overtollig personeel aan te zullen zetten een andere werkgever te zoeken. Die uitspraak leidde tot irritatie bij de vakbonden. Volgens hen is een collectieve regeling verplicht als er meer dan twintig medewerkers worden ontslagen.
 
Pink-woordvoerder Kwakkenbos ontkent dat over een collectieve regeling zal worden onderhandeld. Volgens hem gaat het bedrijf proberen via natuurlijk verloop en interne herplaatsing het overtollig personeel te verminderen. "We hebben nog zo'n honderd vacatures die moeten worden opgevuld."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dat is ook wat. Die brief staat echter ook online (http://www.cnvdibo.nl)
Ik voeg hem even toe, dat vinden de bonden vast niet erg :-).
Met vriendelijke groeten
Gijs
Weer om tafel ... bij PinkRoccade!
Het volgende hoofdstuk in de loononderhandelingen 2002 is begonnen.
Handtekeningenactie afgeblazen
Zoals u weet, is de aangekondigde handtekeningenactie afgeblazen. De uitlatingen van de concerndirectie naar aanleiding van de presentatie van de jaarcijfers 2001 lieten zien dat zo'n actie geen zin heeft. Verder zijn we geschrokken van de reservering van EUR 20 miljoen die gemaakt is om tot personeelsvermindering over te kunnen gaan. Weliswaar via vrijwillig ontslag met een redelijke regeling, maar toch. Tientallen van uw collega's hebben al een aanbod gehad om vrijwillig, en met geld mee, te vertrekken. Heeft u zo'n aanbod gekregen, dan is het natuurlijk aan u om hierover een beslissing te nemen, maar laat u goed informeren over uw (juridische) positie.
De rechter
Omdat een handtekeningenactie geen zin heeft, zijn we overgegaan tot het uitvoeren van een wens die al lang bij velen van u leeft. Laat de rechter maar een uitspraak doen over de uitleg die de partijen aan het BRAVO-akkoord (min 4% in het ijkpunt van de matrix) geven. Mag hierbij een budget van 0% worden gehanteerd (PinkRoccade) of moet het af te spreken budget de 4% mogelijk maken (vakbonden)?
Dit voornemen om over te gaan tot juridische toetsing is onbedoeld vroegtijdig in de pers terechtgekomen, maar is wel aanleiding geweest om woensdag 3 april informeel met HR-centraal om tafel te gaan zitten. We hebben gesproken over de mogelijkheden om uit de huidige patstelling te komen. PinkRoccade, maar ook de vakbonden, zitten eigenlijk niet te springen om een CAO-conflict aan de rechter voor te leggen. In principe moeten we er tenslotte gezamenlijk uit kunnen komen.
Wet Melding Collectief Ontslag
Er is nog een aanleiding om weer om tafel te gaan zitten. Hoewel velen die het aanbod krijgen om vrijwillig met een geldbedrag/outplacement te vertrekken, accepteren, lijkt het erop dat de regelingen uit de Wet Melding Collectief Ontslag toch zullen moeten worden toegepast. Deze wet schrijft voor dat 20 ontslagen in één CWI-regio (ex Arbeidsbureau-regio) aan het CWI moeten worden voorgelegd met het verzoek om een ontslagvergunning te verstrekken. Het CWI zal dan het z.g. Ontslagbesluit moeten toepassen wat inhoudt dat ontslagvergunningen pas worden verleend wanneer voldaan wordt aan criteria zoals 'last in � first out'. Dit om te voorkomen dat kwaliteitscriteria leidend zijn bij de keuze van de werknemers die ontslagen worden.
Sociaal Plan?
Als de Wet Melding Collectief Ontslag door PinkRoccade moet worden toegepast, omdat vrijwillig vertrek niet toereikend is, dan is een Sociaal Plan bijna onvermijdelijk. Mocht dit het geval zijn, dan zal zo'n Sociaal Plan concernbreed met de vakbonden besproken worden.
Volgend gesprek
Dit alles is op 3 april aan de orde gekomen. Dit gesprek zal gevolgd worden door een gesprek op 17 april as. Hierin zullen voorstellen met betrekking tot de loonronde 2002 aan de orde komen, maar ook zal bezien worden in hoeverre een Sociaal Plan op concernniveau noodzakelijk is. Met betrekking tot de loonronde 2002 gaan we uit van de signalen die we op de diverse ledenvergaderingen gekregen hebben. Hier is gebleken dat een compromis bespreekbaar is, maar niet tegen elke prijs. Zo is op de vergaderingen aangegeven dat de loonstijging 2002 meer dient te zijn dan alleen een eenmalige uitkering.
Hoe verder?
De opstelling van HR-centraal geeft aan dat PinkRoccade graag uit de patstelling wil komen waarin we nu verkeren. Beide partijen beseffen maar al te goed dat het lopende CAO-conflict voor PinkRoccade en haar medewerkers een belemmering is voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf en de relatie tussen medewerkers en leiding van het bedrijf onder druk zet. We hopen, maar verwachten het eigenlijk ook wel, dat we binnen niet al te lange tijd u een akkoord ter beoordeling kunnen voorleggen.
Ik hoop u voldoende op de hoogte te hebben gebracht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, die u graag te woord staat.
Lid worden?
Lid worden, toch ruim Euro 127,- per maand besparen! De Dienstenbond CNV biedt u het breedste servicepakket in alle opzichten:
meer over het brede servicepakket van de Dienstenbond CNV
Contact opnemen met uw bestuurder Wim Burggraaf?? Tel: 055-5772640. Email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.
Apeldoorn, 5 april 2002.

Dit is een uitermate verwarrend artikel. Ik ben zelf lid van CNV en heb geen nieuwsbrief ontvangen waarin e.e.a. beschreven staat zoals in dit artikel gesuggereerd wordt. Daarnaast wordt ook van/door holding en werkmij. directie op geen enkele wijze aangegeven dat een salarisfreeze van de baan is. Moeten wij nu blij zijn of niet? Daarnaast vraag ik mij of het alsnog handhaven van een salarisverhoging uiteindelijk betaald wordt met het opheffen van een paar FTE meer dan tot nu toe aangekondigd. Fijne verhoging, kost mijn collega zijn baan!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.