Microsoft voorzichtig positief over oordeel

Microsoft uit zich voorzichtig positief over de uitspraak van de rechter. "Ik ken de inhoud nog niet helemaal, maar het ziet er naar uit dat we deze langdurende zaak kunnen afsluiten", reageert de directeur van Microsoft Nederland.

"In die zin is het voor ons wel positief. Er zijn natuurlijk nog wel de negen staten die niet akkoord zijn gegaan met de schikking; die hebben op 8 november nog de mogelijkheid tegen het oordeel te protesteren", vervolgt Michel van der Bel, directeur Microsoft Nederland. Woordvoerster Astrid Balsink van Microsoft Nederland bekijkt het ook in eerste instantie ingehouden positief. "Het ziet er goed uit, maar we moeten nog wel alle stukken bestuderen."
 
Ondertussen heeft de Europese Commissie nog een gecombineerd onderzoek lopen naar Microsoft. Dit betreft de compatibiliteit tussen de desktop- en serveruitvoeringen van Windows, waar serverconcurrenten moeilijk tussen zouden kunnen komen, en de koppeling van de Media Player in het Windows-besturingssysteem.
 
Van der Bel waagt zich nog niet aan voorspellingen over de EC-kwestie. "De EC heeft wel anderhalve week terug laten weten dat ze voor het einde van dit jaar met een voorlopige uitspraak willen komen. Toen wisten zij ook niet dat de Amerikaanse rechter nu tot een oordeel zou komen, dat was pas 24 uur vantevoren bekend."
 
De Nederlandse directeur neemt wel aan dat de EC de argumenten en schikking in de Amerikaanse zaak meeneemt. "Veel argumenten in de Amerikaanse zaak zijn natuurlijk al gebruikt in Europa." Hij merkt hier echter bij op dat de initi�le gronden van de twee zaken van elkaar verschillen. "Het onderzoek van de EC draait om compatibiliteit, de rechtzaak in de VS ging om monopoliemisbruik. Dat zijn twee hele aparte zaken."
 
"De oorspronkelijke Amerikaanse aanklacht van de browserkoppeling aan het besturingssysteem is ongeveer anderhalf jaar terug er al uitgegooid, nog onder rechter Jackson. Toen ging het nog om het misbruik van de monopoliepositie." Overigens is het hebben van een monopolie volgens de Amerikaanse wetgeving toegestaan.
 
Van der Bel ziet niet direct gevolgen van de uitspraak in de antitrustzaak voor Microsoft Europa en Nederland. "De implicaties zijn nu nog niet in te schatten. Er zijn al wel enige wijzigingen geweest, door Microsoft zelf doorgevoerd, zoals de veranderingen in de oem-contracten. Die zijn voor zover van toepassing ook in Europa uitgevoerd." Ook qua moreel verwacht hij geen oppepper: "Het was toch een zaak die al vijf jaar liep, daar ben je dan niet dagelijks meer mee bezig."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.