Greenpeace verwijt HP verzwijgen vlamvertrager

Greenpeace is boos op Hewlett Packard (HP) omdat deze op haar website ten onrechte meldt dat een bepaald type broomhoudende vlamvertrager al jaren niet meer in haar producten voorkomt.

Het milieu-onvriendelijke gedrag van HP kwam aan het licht in een onderzoek van een Deens laboratorium, dat in opdracht van Greenpeace vijf merken laptops onderzocht op het gebruik van gevaarlijke stoffen. De laptop van HP rolde slecht uit het onderzoek vanwege het gebruik van broomhoudende vlamvertragers. Hieronder bevond zich ook decabroomdifenyl ether (decaBDE), terwijl HP op haar website juist aangeeft deze stof al vele jaren niet meer te gebruiken. Volgens Kim Schoppink, Campaigner Giftige Stoffen voor Greenpeace, “misleidt HP op haar website de consument.” Kees Verton, die binnen HP verantwoordelijk is voor de pc-productlijn: "Dat er decaBDE is aangetroffen heeft ons zeer verrast. Er wordt op dit moment uitgezocht hoe deze stof via één van onze toeleveranciers in de laptop terecht is gekomen."

Een voor HP verzachtende omstandigheid is dat de stof niet voorkomt in de RoHS (Restriction of Hazardous Substances). Dat is een Europese richtlijn die het gebruik van een aantal omstreden stoffen beperkt. Volgens Schoppink is decaBDE echter wel degelijk schadelijk voor het milieu, net als andere broomhoudende vlamvertragers. “Doordat deze stoffen lijken op hormonen, kunnen ze tot problemen leiden bij de voortplanting van dieren en mensen.”

De RoHS-richtlijn is sinds 1 juli 2006 van kracht. HP begaat dus geen overtreding, al was het alleen maar omdat de laptops al in maart van dit jaar zijn aangeschaft. Verton voegt daaraan toe dat de laptop "ruim voor 1 juli" al niet meer leverbaar was in Nederland.

Door de uitkomsten van het Deense onderzoek daalt HP op de ‘Guide to Greener Electronics’, waarin de internationale milieuorganisatie producenten van mobiele telefoons en pc’s rangschikt op hun milieubeleid. Haalde HP vorige week nog een krap zesje, nu scoort het bedrijf een 4,7 voor haar milieubeleid en -gedrag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-19T10:59:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.