Schandaal binnen Hewlett Packard groeit

De spionage die is uitgevoerd in opdracht van Patricia Dunn, de voorzitter van de raad van commissarissen van Hewlett Packard (HP), blijkt nog omvattender.

Zo blijkt minstens één reporter (van CNET News.com) te zijn gevolgd. Een andere CNET-reporter kreeg een document toegemaild, zogenaamd met een geheime tip. In dit document was software verstopt die moest bijhouden naar wie het bestand via mail werd doorgestuurd. De software werkte overigens niet, en de journalist heeft ook geen artikel geschreven over de neptip.

Dat de detectives die door Dunn waren ingehuurd gebruik maakten van pretexting was al bekend. Pretexting is het aannemen van andermans identiteit om zo vertrouwelijke gegevens te achterhalen, in dit geval informatie over de telefoonnummers die waren gebeld door commissarissen van HP en journalisten. Dit met het doel om te achterhalen welke persoon binnen de elfkoppige raad van commissarissen vertrouwelijke informatie lekte naar welke journalisten. Daaronder behoorde het nieuws over het ontslag van topvrouw Carly Fiorina in februari 2005.

De openbare aanklager van de staat Californië zegt genoeg bewijsmiddelen te hebben om mensen binnen en buiten HP aan te klagen. Sommige juridische deskundigen voorspellen echter dat het moeilijk kan worden om aan te tonen dat de top van HP wist van het gebruik van de omstreden onderzoeksmethoden en deze heeft goedgekeurd.

Behalve strafrechterlijke vervolging wacht HP mogelijk ook nog rechtszaken van burgerlijke rechtspersonen die zijn bespioneerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-19T11:41:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.