Softwareoctrooiwet EC laait weer op

Het debat over het ontwerp van een Europese softwareoctrooiwet wordt nieuw leven inblazen. Volgens de site ZDnet hebben drie fracties gezegd dat er volgende maand opnieuw over een softwareoctrooiwet wordt gestemd.

Het Europese Parlement verwierp vorig jaar juni een voorstel om een richtlijn te maken voor softwarepatenten. Het voorstel van de commissie kreeg toen veel kritiek. Zo zouden softwarepatenten vooral gunstig zijn voor de grote (Amerikaanse) ict-bedrijven. Verder was het Europees Parlement niet blij met de totstandkoming van het voorstel.

Commissaris Charlie McCreevy houdt volgende week een speech in het parlement waar hij de maatregel ‘Europen Patent Litigation Agreement’ (EPLA) wil promoten. De fracties PES, Greens/EFA en GUE/NGL hebben een document opgesteld waarin ze de maatregelen weerleggen.

Zij vragen om “een balans tussen de belangen van de patenthouder en een breder publiek belang op het gebied van innovatie en concurrentie”. Volgens de fracties heeft de EPLA gevolgen voor de democratie en rechterlijke macht, zorgt het voor een stijging van de proceskosten en zorgt de maatregel voor grote risico’s voor het mkb. De EPP-ED- en ALDE-fracties zullen de EPLA wel steunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zoals ik reeds eerder betoogde timmeren softwaremakers programma's dicht omdat ze geen oktrooi recht kunnen doen gelden. Ieder ander kan dan tegen betaling een stukje source opvragen wat het mogelijk maakt producten te laten samenwerken.
In octrooien zie ik niet veel heil om redenen in het articel vermeld.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-25T12:06:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.