Aandelenfraude kost Apple-topman zijn baan

Fred Anderson, topman bij Apple, heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van het recente onderzoek naar aandelenfraude. Ook Steve Jobs schijnt geweten te hebben van de boekhoudkundige truukjes, maar gaat vrijuit omdat hij er geen financieel voordeel van had.

Het onderzoeksteam heeft vijftien onregelmatigheden gevonden in de boekhouding, die allen te maken hadden met het geven van een verkeerde datum aan opties (antedateren) om de waarde op te krikken. Van expliciet verboden acties is overigens geen sprake. Apple is inmiddels al bezig met de financiële verslagen van de afgelopen jaren te herzien.

Ondanks de opluchting dat topman Steve Jobs vrijuit gaat, zetten enkele aandeelhouders toch hun vraagtekens bij het hele gebeuren: het antedateren heeft plaatsgevonden vanaf het moment dat Jobs weer terugkeerde bij Apple. Het lijkt er dan ook op dat Anderson opgeofferd is om Steve Jobs uit de wind te houden. Jobs heeft inmiddels gezworen dat dergelijke praktijken tijdens zijn bewind niet meer zullen voorkomen.

Helemaal voorbij is dit verhaal overigens nog niet. De Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat zich beraden over het onderzoeksrapport en moet nog tot een eigen uitspraak komen.

Bron: Tweakers.net

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-06T09:25:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.