HP-schandaal leidt tot aanklachten tegen topmensen

Het spionageschandaal van HP gaat een nieuwe fase in met formele aanklachten tegen onder meer topvrouw Patricia Dunn. Hoofdofficier van Justitie Bill Lockyer heeft het hof in Californië verzocht arrestatiebevelen uit te vaardigen voor de voorzitster van de directieraad en vier andere betrokkenen, waaronder de chief ethics officer van het ict-bedrijf.

Directeur 'ethische zaken' Kevin Hunsaker was namelijk op de hoogte van het omstreden en deels illegale onderzoek naar een informatielek op topniveau. Hij vroeg in 30 juni per e-mail aan HP's hoofdonderzoeker Anthony Gentilucci of de gebruikte methodes wel in de haak waren.

De manager kreeg het antwoord dat enkele van de ingeschakelde privé-detectives van Security Outsourcing Solutions (SOS) informatie inwonnen onder valse voorwendselen (pretexting). Dat is niet toegestaan onder de Amerikaanse wet. Gentilucci mailde echter dat dit op het randje was, maar dat de undercover-operaties wel legaal waren. Hunsaker reageerde daarop met de mededeling dat hij het dus eigenlijk niet had moeten vragen. Een ethics officer moet echter al alarm slaan bij het vermoeden van misstanden.

Hoofdofficier van Justitie Lockyer klaagt nu Hunsaker en Dunn aan, maar ook de ingehuurde beveiligingsexpert Ron DeLia van SOS, manager Matthew DePante en werknemer Bryan Wagner van informatiehandelaar Action Research Group (ARG). Deze mensen waren allemaal betrokken bij het pretexting voor het onderzoek welk HP-directielid consequent bedrijfsinformatie lekte aan de pers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-06T11:14:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.