Standaard XPS moet Europese regels omzeilen

Microsoft wil van haar eigen XML Paper Specification een standaard maken. Zo wordt het formaat om statische documenten mee te maken een grote concurrent van het Adobe Portable Document Format (PDF).

“Wij gaan ermee akkoord om ons nieuwe formaat om statische documenten mee te maken – de XML Paper Specification (XPS) – aan te bieden aan een organisatie die standaarden keurt. Ook willen we de licentievoorwaarden waarop we het formaat aanbieden aan andere softwareontwikkelaars onder de loep nemen”, aldus een woordvoerder van Microsoft aan de nieuwssite Ars Technica.

Voor Adobe is deze mededeling van Microsoft een grote tegenslag. De maker van het Portable Document Format (PDF) stapte naar de Europese Commissie toen het hoorde dat Microsoft de technologie in Windows Vista en Office 2007 wilde implementeren. Volgens Adobe maakt Microsoft zich zo schuldig aan oneerlijke concurrentie. Door het mogelijk te maken gratis XPS documenten aan te maken in Vista en Office zou Adobe wel eens minder pakketten kunnen verkopen om PDF-documenten mee te maken.

Om de Europese regels te omzeilen wil Microsoft van het formaat een standaard proberen te maken. Adobe snijdt zich zo in eigen vingers; als XPS een standaard wordt, wordt het formaat alleen maar populairder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-18T11:37:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.