IBM biedt beheersoftware voor virtuele servers

IBM komt met beheersoftware voor het bestieren van virtuele servers. Het voorziet zijn beheerpakket (Director) voor fysieke servers van uitbreiding voor virtualisatie. De leverancier kondigt dit aan op de vooravond van de VMworld-gebruikersbijeenkomst van x86-virtualisatieexpert VMware.

VMworld vindt deze week plaats in Los Angeles en biedt naar verwachting ook aankondigingen van beheersoftware. VMware heeft enige tijd geleden al aangegeven door te willen groeien naar beheer van virtualisatie. Sindsdien heeft het bedrijf zijn software voor basisvirtualisatie gratis ter beschikking gesteld, en is concurrent Microsoft dat voorbeeld gevolgd.

IBM stapt hier nu ook in. De computerreus biedt al jaren diverse virtualisatiemogelijkheden voor zijn eigen zware servers; de zSeries-mainframes, pSeries Unix-machines en iSeries-servers (voorheen AS/400). De nu gelanceerde Virtualisation Manager-software biedt webbrowsers toegang tot een beheer-dashboard. Daarbij kan het ook informatie in zich opnemen van de VirtualCenter-beheertools van VMware.

Ondersteuning voor de virtualisatiesoftware van VMware, Microsoft en XenSource is aanwezig. Daarnaast ondersteunt de IBM-beheersoftware de hardwarematige virtualisatie-ondersteuning in de processoren van Intel en AMD, die dat elk op eigen wijze doen. IBM claimt dat zijn nieuwe beheersoftware het merendeel van een datacenter kan bestrijken.

Ondertussen heeft VMware een beperkt beschikbare bèta uitgebracht van zijn virtualisatieproduct voor Mac OS X. Die applicatie, codenaam Fusion, maakt het mogelijk elk x86-besturingssysteem te draaien bovenop het Apple-besturingssysteem. Vereiste is wel dat de Mac een van de nieuwe modellen is met x86-processoren van Intel. Daarbij maakt Fusion ook gebruik van de twee rekenkernen in Intels dualcore-chips.

Concurrent Parallels, die al enige tijd virtualisatie van Windows en Linux biedt voor Mac OS X, heeft zijn software nu voorzien van nieuwe functies. Dit omvat volledig geautomatiseerde Windows-installatie (voor XP en Vista) en de tool Shared Networking die de virtuele machines makkelijk netwerktoegang geeft. Ook Parallels draait alleen op Intel-Macs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-07T11:51:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.