Sun geeft broncode van het Java-platform vrij

Sun Microsystems geeft de broncode van Java Platform Standard Edition en Java Platform Micro Edition vrij. De technologie wordt als gratis software uitgebracht onder de GNU General Public License versie twee.

Daarnaast voegt Sun deze licentie toe aan de Java Platform Edition die via het project GlassFish al een jaar beschikbaar was onder de Common Development en Distribution License. De vrijgave betekent één van de grootste bijdragen van source code onder de GPL-licentie. Meer dan 3,8 miljard apparaten maken gebruik van Java. Door de technologie in open source beschikbaar te stellen, verwacht Sun dat het gebruik van Java verder toeneemt.

Sun geeft drie belangrijke software-componenten vrij van Java Platform Standard Edition. Het gaat om Java HotSpot, de Virtual Machine en het belangrijkste deel van de Java Runtime Environment. Deze vertaalt Java-code naar het besturingsysteem en de chiparchitectuur waardoor Java-software overal gebruikt kan worden. Daarnaast gaat het om Javac, de compiler (vertaalprogramma) die de broncode controleert op fouten en omzet in programmacode. Tot slot geeft het JavaHelp-software vrij.

De broncode voor Micro Edition, dat wordt gebruikt voor mobiele toepassingen, is nu ook vrij beschikbaar in de Java.net gemeenschap. Sun geeft de code vrij voor Java’s ME test- en compatibiliteitskit. Het hoopt hiermee de ontwikkeling van het platform te versnellen, fragmentatie te verminderen en ontwikkelkosten voor Java ME omlaag te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-14T10:12:00.000Z Kim Loohuis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.