IT-werk deels overdragen aan eindgebruiker

It-afdelingen worstelen wel eens met eindgebruikers en vice versa. Onderzoeksbureau Gartner komt met een opmerkelijk advies: it-werk deels overlaten aan eindgebruikers.

Systeembeheerders moeten een deel van hun taken en verantwoordelijkheden overdragen aan eindgebruikers. De it-afdelingen krijgen dan meer tijd en geld om zich te concentreren op nieuwe mogelijkheden voor het bedrijf. Dat heeft Peter Sondergaard, senior vice president en hoofd onderzoek bij marktonderzoeker Gartner, gezegd tijdens de Symposium/ITxpo van Gartner in Cannes.

Weinig ruimte over
Nu gaat nog zeker tweederde van het it-budget naar onderhoud en ondersteuning. Dat laat weinig ruimte over voor investeringen in toekomstige projecten die goede groeimogelijkheden opleveren voor het bedrijf, aldus Sondergaard. Volgens de onderzoeker profiteren veel gebruikers, gefrustreerd door de beperkingen die it-afdelingen hen opleggen, van technologieën voor consumenten en diensten die alternatieven opleveren om optimaal te kunnen presteren.

Sondergaard vindt dat organisaties flexibel moeten zijn en moeten reageren op de mogelijkheden die consumenten- en internettechnologieën bieden, als ze willen dat hun bedrijf blijft groeien. Ook al zijn de it-verantwoordelijkheden van cruciaal belang. “De populariteit van technologie die gemaakt is voor consumenten is de belangrijkste trend voor de komende tien jaar”, aldus Sondergaard.

Fundamentele verandering
“Het betreft eigenlijk geen nieuwe technologieën, maar het gaat meer om het gebruik en de benadering van de technologie. Mensen kijken nu anders tegen nieuwe technologieën aan en kunnen makkelijker beschikken over nieuwe betaalbare technologie. Dat gaat het gebruik en het businessmodel veranderen. Ondernemingen moeten zich instellen op een fundamentele verandering in hun manier van zakendoen.”

Om optimaal te profiteren van deze veranderingen, moeten bedrijven volgens Gartner hun investeringen in fysieke bezittingen terugbrengen en de uitgaven aan de menselijke kant opvoeren. Het gebruik van internet levert een ongelooflijk goed beeld op hoe mensen werken, denken, spelen en creëren, aldus Steve Prentice, hoofd onderzoek van Gartner. “Zaken als instant messaging, Skyp, Podcasting, Wi-Fi, MySpace, YouTube, Wikis, peer-to-peer networking en Web 2.0 kunnen de productiviteit van kenniswerkers enorm verhogen”, meent Prentice.

Controle opgeven
“Maar al te veel it-organisaties proberen het gebruik nog steeds te controleren of zelfs uit te bannen. Wij zijn er heilig van overtuigd dat deze technologieën, en de opvolgers ervan, de belangrijkste peilers zullen zijn onder toekomstige economieën, maar alleen als de automatiseerders hun controle opgeven.”
Gartner denkt dat dit alleen kan gebeuren als it-bedrijven onderkennen dat 'centrale automatisering' niet meer van deze tijd is. “Onze boodschap is simpel: begin vandaag met het overdragen van verantwoordelijkheden aan de eindgebruiker”, licht Prentice toe. “Concentreer je op de waarde die informatie technologie kan toevoegen aan de verantwoordelijkheden van de eindgebruiker. Laat de kracht, het enthousiasme en begrip van it het succes voeden.” 

Bron: VNUnet.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ach ja, die ict-afdeling, waar is die eigenlijk nog voor nodig ? Beveiliging ? Mwaa...dat regelt de gebruiker toch zelf. Continuiteit ? Is toch geen vraagstuk meer met Windows Vista.... Ondersteuning bij gebruik? Daar heb je toch fora voor.

Iedere ICT'er zal dolblij zijn nu eindelijk van dat "gezeur" van die gebruikers verlost te zijn. Maar waarom komen ze toch steeds weer klagen als het niet werkt ?
"Los het zelf maar op!"

Ben benieuwd wanneer de gebruiker dit antwoord zal accepteren van de ict-afdeling.

Beste N,

De gebruiker zal dingen gaan accepteren en ruimte geven op het moment dat ICT medewerkers van organisaties, die in de IT-wereld gebruikers genoemd worden, als een gewaardeerd klant wordt gezien en erkend. IT gaat echter onder de motorkap, en als IT-ers zullen we eraan moeten wennen dat we het wel voor die "gebruiker" doen. Dan kunnen IT-ers die "gebruiker" wel dom en onwetend vinden, maar dat breekt ons na een jaar of 60 goed op. En terecht. Het zijn de organisaties die vinden dat IT zeurt omdat ze niet begrijpelijk duidelijk kunnen maken waarom het allemaal nodig is. Daarom is deze voorspelling van Gartner vooral logisch, en lang verwacht.

Jan

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-20T10:50:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.