Softwareleveranciers bieden lokkertjes

De uitgaven voor software stijgt naar verwachting dit jaar met 7 procent en softwareleveranciers proberen klanten te winnen met douceurtjes.

Softwareleveranciers bieden meer flexibele betalingsmanieren om hun markt te beschermen tegen de oprukkende aanbieders van Software as a Service (SaaS). Daarbij is software niet geïnstalleerd op de apparatuur bij de afnemer, maar draait op de server van de leverancier.

Volgens een nieuw rapport van Forrester Research zijn financieringsmogelijkheden ‘een nieuw wapen in de strijd om een groter deel van het automatiseringsbudget’. Traditionele aanbieders van bedrijfssoftware die ter plekke wordt geïnstalleerd, kunnen volgens analist Ray Wang van Forrester door het aanbieden van flexibele betalingsmogelijkheden klanten aantrekken die hun investeringen proberen te drukken.

Kapitaalintensief
De mogelijkheid om kosten als operationele uitgaven op te voeren, wordt vaak als belangrijk voordeel genoemd om voor software-op-afstand te kiezen en niet voor de kapitaalintensieve bedrijfssoftware. Bij SaaS hoeft een bedrijf niet te investeren in servers en licentiekosten, omdat het gebruik maakt van hosted software en via een abonnement voor het gebruik betaald.

Marktonderzoeker Forrester verwacht dat de groei van softwareuitgaven dit jaar met 3 procent terugvalt tot 7 procent. De redenen voor de groeivertraging zijn de toenemende standaardisatie en het gebruik van service oriented architectures, alsmede macro-economische factoren als hoge rentetarieven.

Softwareleveranciers als Oracle, Sage, Microsoft en Business Objects hebben hun financierings- en leasemogelijkheden aangescherpt om opdrachten binnen te halen. Sommige producenten bieden flexibele termijnen die beter aansluiten bij de pieken en dalen in de resultaten van de klanten. Andere douceurtjes betreffen afbetaling in termijnen tegen 0 procent rente, lease-mogelijkheden om de software in eigendom te krijgen, gebundelde diensten, training en extra software.

Rivalen buitensluiten
“De concurrentie om een nieuwe klant aan boord te krijgen is enorm”, meent Wang. Hij denkt dat Oracle en Microsoft waarschijnlijk de krachtigste wapens in handen hebben om de concurrentie de baas te blijven. “Zeker als Oracle de financiering kan regelen en dat kan koppelen aan een zakelijke overeenkomst die rivalen buitensluit. Oracle en Microsoft hebben een duidelijke voorsprong, omdat ze een heel arsenaal aan diensten en software leveren.”

Wang waarschuwt potentiële kopers wel dat ze goed moeten kijken naar de risico’s van een lock-in contract en zich buigen over de totale kosten van in-huis software, waaronder de aanschaf van hardware, voordat ze zichzelf vastleggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Saas vs. goedkope software

De manier waarop traditionele businesssoftwareleveranciers proberen om nu hun producten te verkopen doet sterk denken aan de manier waarop videobanden gedumpt werden na de introductie van de DVD. De softwareleveranciers zien dat ze de slag op termijn niet kunnen winnen op het gebied van productiviteit, gebruiksvriendelijkheid of flexibiliteit. Dus wenden ze zich tot het laatste redmiddel onder de verkooptrucs: koopjes en 'creatieve' manieren van financiering zoals lease. Zoals de DVD de videoband verving en client-server software het mainframe inhaalde in de jaren '90, zo staan we ook nu weer aan de vooravond van een grote evolutie in technologie: SaaS (Software as a Service) haalt client-server applicaties links en rechts in en zal op termijn ook de traditionele software voorbijstreven.

(N.B. Deze reactie is drastisch ingekort omdat het verder alleen een commercieel promotie verhaal voor SaaS is. Dat is niet de bedoeling van het reageren op artikelen - redactie Computable)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-28T07:04:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.