EMC mengt zich met diensten in energieverbruik

Opslagleverancier EMC onthult een nieuw hulpmiddel en gerelateerde diensten om energieverbruik van datacenters terug te dringen. De diensten omvatten inschatting van en planning voor energieverbruik en koeling. De Power Calculator laat gebruikers van EMC's opslagsystemen energieverbruik en koelingsvereisten van die hardware meten.

EMC, dat zich middels diverse overnames heeft uitgebreid naar informatiebeheer in brede zin, richt zich met de focus op energieverbruik op een groeiend probleem voor cio's. Energieverbuik van ict-middelen zit al jaren in de lift, maar de kosten stijgen nu de pan uit - mede door de sterk stijgende prijzen voor elektriciteit. Daarnaast speelt de kwestie van kostenefficiëntie; wat levert toegenomen rekenkracht en bijbehorend energieverbruik op aan extra productiviteit of bedrijfsvoordeel?

Vice-president Paul Goetz van EMC stelt dat energienetten zelfs op de grens van hun vermogen opereren. Diverse stroomuitvallen in delen van de Verenigde Staten en Europa onderschrijven zijn stelling. "Energieverbruik is de op één na grootste kostenpost van datacenters; het neemt meer dan 10 procent in van een gemiddeld ict-budget van grote ondernemingen. Dat zal de komende jaren nog stijgen."

De leveranciers van opslagsystemen, opslagbeheersoftware en (sinds de overname van RSA) ook beveiligingssoftware begeeft zich nu in het vaarwater van geheel nieuwe concurrenten. Naast serverleveranciers als IBM en HP zijn specialisten als APC en Uptime Technology thuis in energie- en koelingskwesties voor datacentra.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de traditionele 'ict-onroerend goed'-bedrijven die zich alleen met inrichting van datacenterruimte bezighouden en niet of nauwelijks met de ict-invulling ervan. Inrichting en invulling zijn echter in toenemende mate verbonden, mede door snellere uitbreiding, nieuwe en 'hetere' systemen als bladeservers en de wens voor flexibiliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-07T11:50:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.