Apple gebruikt Sun-bestandssysteem in Leopard

Apple heeft het ZFS van Sun Microsystems opgenomen in de aanstaande nieuwe versie 10.5 (codenaam Leopard) van Mac OS X. Dat bestandssysteem is ontwikkeld voor versie 10 van Suns Unix-variant Solaris, waarvan ook een uitvoering is voor x86-processoren.

ZFS (Zettabyte File System) is bedoeld voor grote en omvangrijke opslagomgevingen, die kunnen bestaan uit meerdere, verspreide opslagsystemen. Het open source ZFS kan dat complexe geheel bedekken en als uniform geheel of juist als aparte (al dan niet flexibele) gebieden weergeven, zowel naar eindgebruikers als naar beheerders toe. Het 128-bit bestandssysteem biedt meer adresseringsruimte dan er quantum-technisch aan opslag mogelijk is op de hele planeet.

Het is nog niet bekend of ZFS in de uiteindelijke Leopard-uitvoering het hoofdbestandssysteem zal zijn, of dat Apple's HFS+ (met journalling-functionaliteit) de norm blijft. Screenshots van Leopard met ZFS circuleren inmiddels op Internet.

Leopard, dat de zesde uitvoering is van Mac OS X, komt eind tweede kwartaal uit. Dit heeft Apple-ceo Steve Jobs al laten weten. Hij gaf een eerste blik op het nieuwe besturingssysteem op de Worldwide Developers Conference die in augustus plaatsvond in San Francisco. Computable had een videoregistratie van die bijeenkomst. De topman toonde in San Francisco onder meer de continue data-backup Time Machine die is uitgerust met een terugbladeroptie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is bijzonder goed nieuws. Het past in de strategie van beide bedrijven om de Server functionaliteit van Sun Microsystems en Client functionaliteit van Apple steeds verder te integreren. Het zou een mooie vervolgstap zijn om (trusted) Solaris ook op Apple Clients beschikbaar te maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-19T11:28:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.