Novell en Microsoft winnen patentklanten

Novell en Microsoft melden drie nieuwe klanten te hebben voor hun gezamenlijke ondersteuning van Linux. Credit Suisse, Deutsche Bank en AIG Technologies hebben getekend voor Microsoft-support op Novells Suse Linux.

Microsoft betaalt in de vorige maand gesloten brede vredesovereenkomst met Novell een slordige driehonderd miljoen dollar. Het grootste deel (240 miljoen) daarvan is voor Suse-opwaarderingslicenties en -ondersteuningscertificaten. Critici stelden aanvankelijk dat Microsoft die licenties en certificaten waarschijnlijk gewoon intern zou laten verstoffen. Dat blijkt nu dus niet het geval.

De Windows-producent wil in de komende vijf jaar 70.000 certificaten voor Suse Linux Enterprise distribueren. Het meldt dat klanten al 16.000 van die certificaten hebben geactiveerd sinds de overeenkomst met Novell, zeven weken geleden. De exacte prijs voor de certificaten is niet bekendgemaakt.

De twee banken en de verzekeringsmaatschappij die nu tekenen voor de omstreden Microsoft-Novell-samenwerking tekenen voor ondersteuning van Linux door Microsoft. Noch de waarde van deze overeenkomsten, noch het aantal licenties en certificaten is bekendgemaakt. Credit Suisse zou volgens rondgaande berichten nog geen gebruiker van Suse of zelfs klant van Novell zijn. De bank wil de Linux-distributie van Novell nu inzetten voor virtualisatie.

Experts stellen dat de drie nieuwe klanten voor Microsoft-Novell hiermee risico afkopen. Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft al claims geuit dat Linux wel eens patenten van zijn bedrijf kan schenden en dat dit juridisch vervolgd zal worden. Deze SCO-achtige actie heeft veel stof doen opwaaien en zorgt voor onrust. Dit ondanks Novells ontkenning van Microsofts claims dat het patentrechten op Linux of onderdelen daarvan bezit. Indien Novell daarin gelijk heeft, blijft nog de vraag waarom het bedrijf dan een wederzijdse patentafscherming met Microsoft heeft afgesproken en daarvoor minstens veertig miljoen dollar betaalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-22T11:41:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.