Groningen krijgt Europees datacenter Google

Google breidt zijn aanwezigheid in Nederland uit. Het bekende internetbedrijf maakt al gebruik van een datacenter in Groningen. Eigenaar TCN bouwt een forse uitbreiding, waar Google ook in meegaat.

De huidige locatie Telehouse, op het Zernike Science Park bij de stad Groningen, zit met 30.000 servers qua gebruik en ruimte tegen z'n plafond. TCN bouwt dit jaar een nieuw datacenter dat drie keer zo groot moet zijn. Overigens is Google niet de enige gebruiker, zij het wel een grote. De zoekmachine gebruikt wereldwijd naar schatting 450.000 servers die verspreid staan over 41 datacentra.

Voor het nieuwe datacenter aan de Eemshaven in Groningen zal Google de hoofdgebruiker zijn. Het dagblad Trouw meldt dat 70 procent van de nieuwe locatie al verhuurd is en Google daar het leeuwendeel van vormt. De keuze voor Groningen is sterk gerelateerd aan de nabijheid van de elektriciteitscentrale, ook aan de Eemshaven. Naar schatting is de helft van het stroomverbruik van een datacenter voor koeling van de systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-09T14:36:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.