Eerste vrouw wint Turing Award

De Amerikaanse computerwetenschapper Frances Allen heeft als eerste vrouw de Turing Award ontvangen. De 74-jarige oud-IBM-onderzoekster ontvangt de Turing 2006-prijs voor haar werk aan compiler-ontwerp en computerarchitectuur.

De Association for Computing Machinery (ACM), die de Turing Award sinds 1966 jaarlijks toekent, roemt Allen voor het fundamenteel verbeteren van het prestatieniveau van software voor probleemoplossing. Daarnaast heeft zij het gebruik van high performance computing (zware rekenklussen met grote datasets, vaak van wetenschappelijke aard) bevorderd.

De Turing Award staat te boek als Nobel-prijs voor de computerwetenschappen en wordt vergezeld van 100.000 euro beloning, als blijk van waardering en aanmoediging. Chipproducent Intel steunt de Turing-prijs financieel. De prijs zelf is vernoemd naar computergrondlegger Alan Turing, wiens scriptie 'On Computable Numbers' weer de inspiratie was voor het Nederlandse ict-vakblad dat inmiddels bijna net zo oud is als de Award.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-23T14:45:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.