Oracle daagt SAP wegens spionage

De Amerikaanse softwaregigant Oracle neemt opnieuw een concurrent op de korrel. Ditmaal wordt SAP beticht van document- en softwarediefstal. De gestolen waar zou worden gebruikt bij het bewerken van Oracle-klanten.

Zonder toestemming zou SAP TN "vrijwel alle" documenten hebben gedownload die beschikbaar waren op een klantenpagina van Oracles website. Volgens de Amerikanen gebruikt SAP de gegevens om klanten van Oracle een scherpere aanbieding te doen voor ondersteuning aan toepassingen van PeopleSoft, JD Edwards en Siebel. Oracle beweert hierdoor klanten te hebben verloren aan de Duitsers en noemt het dan ook "grootschalige bedrijfsdiefstal". Genoeg reden om naar de rechter in Californië te stappen.

SAP en Oracle zitten al langere tijd in elkaars vaarwater. SAP TN werd gevormd toen het bedrijf in 2005 TomorrowNow overnam. Dit was een directe reactie op de overname van PeopleSoft door Oracle. SAP gaf tijdelijke ondersteuning aan Oracle-toepassingen, om zo klanten in staat te stellen gemakkelijk over te stappen op hun eigen producten. Ook toen Oracle Siebel overnam, besloot SAP Siebel-toepassingen te ondersteunen voor een lagere prijs.

Oracle heeft zich lang afgevraagd hoe SAP zich in korte tijd de Siebel-codes eigen kon maken. Intern onderzoek zou nu dus hebben uitgewezen dat SAP onrechtmatig toegang had tot Oracles software en supportdocumenten. Volgens de aanklagers werd eind 2006 ongebruikelijk veel gedownload vanaf hun site naar een ip-adres van SAP TN. Bovendien zouden enkele oud-medewerkers van PeopleSoft en JD Edwards inmiddels werkzaam zijn in het management van SAP TN. Hangende het onderzoek en de rechtszaak wil SAP niet reageren op de beschuldigingen.

De manier waarop SAP de klanten van Oracle benadert met flinke overstapkortingen, is Oracle zelf ook niet vreemd. De Amerikanen proberen regelmatig een voet tussen de deur te krijgen bij Linux-gebruikers die momenteel klant zijn van Red Hat Inc.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-23T11:46:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.