Winstverdubbeling voor ASML

Het afgelopen kwartaal zag chipfabrikant ASML zijn nettowinst bijna verdubbelen. Ook de komende periode ziet er voor het bedrijf rooskleurig uit.

De Brabantse onderneming profiteert van de aanhoudende sterke vraag naar consumentenelektronica. In deze apparatuur zitten vaak chips die worden gemaakt met behulp van machines zoals die van ASML. Het bedrijf verkocht tot april weliswaar minder, maar wel duurdere machines. Hierdoor groeide de omzet met 53 procent naar 960 miljoen euro. De nettowinst steeg vrijwel navenant, van 80 miljoen in het eerste kwartaal van 2006 naar 153 miljoen euro in januari, februari en maart van 2007. Dit komt overeen met de verwachtingen van analisten.

De orderportefeuille van ASML blijft ook de komende tijd goed gevuld. Er zit nu voor een bedrag van 2,16 miljard euro aan orders in. De chipfabrikant verwacht bijna alle apparatuur nog dit jaar te kunnen leveren.

Het Financieele Dagblad meldt dat ASML eind maart anderhalf miljard euro in kas had. Dat geld wil het bedrijf aanhouden als buffer voor plotseling tegenvallende marktontwikkelingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-20T10:47:00.000Z Diederik Toet