Barclays/ABN Amro scheelt bijna miljard aan ict

De voorgenomen overname van ABN Amro door Barclays levert grote kostenbesparingen op ict-gebied op. Naast een samenvoeging van de infrastructuren tot één standaard it-platform gaat de Engelse bank hoogstwaarschijnlijk veel it-werk offshoren. ABN Amro heeft dit al gedaan.

Barclays (123.000 employees) en ABN Amro (105.000 werknemers) praten over een 'kostensynergie' in 2010 van in totaal 2,8 miljard euro door het samengaan van de twee bankconcerns. Circa 57 procent komt in dit kostenplaatje voort uit personele besparingen. Zo'n 12.800 banen worden geschrapt en het werk van 10.800 wordt geoffshored naar lagelonenlanden. Daaronder bevinden zich naar verwachting veel backoffice- en it-activiteiten van Barclays.

Verder is berekend dat 29 procent van de besparingen ict-gerelateerd zijn: minder apparatuur, minder softwarelicenties en lagere ontwikkelkosten. Ook kunnen datacentra en netwerken worden samengevoegd. De Engelse en Nederlandse bank willen tot één uniform bankmodel komen met een paar standaard operationele platforms.

De banken maakten vanochtend bekend dat de backoffice-activiteiten voor het handels- en betalingsverkeer van ABN Amro opgenomen worden in het netwerk van Barclays. ABN Amro voert zelfs in zijn Indiase vestiging al een paar jaar backoffice-activiteiten uit voor de Engelse bank. Voor deze divisie - ABN Amro Central Enterprise Services (Aces) - wordt nu met het het oog op de fusie nieuw personeel geworven.

ABN Amro is voorloper in het uitbesteden en offshoren van de gehele ict (waarbij een achtergebleven, opnieuw ingerichte regieorganisatie de aansturing van leveranciers en de interne it-vraag regelt). Barclays heeft al wel ervaring, maar op minder grote schaal. Met EDS loopt er een werkplekbeheercontract, en met Getronics een kleiner desktop- (Dell-computers) en netwerkbeheerovereenkomst. Ook sloot de Britse financier in 2004 een offshore-contract met Accenture, waarbij de it-dienstverlener ontwikkelwerk voor een deel in India laat uitvoeren.

Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt dat Barclays minder ver is met het uitbesteden en offshoren, en dat de offshore-plannen in "meerderheid" betrekking hebben op de bankactiviteiten van Barclays.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Synergie in het Nederlandse bedrijfsleven is vaak synoniem met kostenbesparing.

Het feit dat ABN-Amro als eerste de ICT heeft uitbesteed, is mogelijk de reden waarom ABN-Amro overgenomen kan worden door Barclays. Als het uitbesteden van de ICT alleen positieve "synergie effecten" met zich meebrengt, waarom besteden andere financie instellingen dan de ICT niet uit op een schaal zoals ABN-Amro dit doet.

Wellicht begrijpen andere financie instellingen beter dan ABN-Amro dat ICT niet alleen een Cost-Center is. En dat zou wel eens de fatale blunder van ABN-Amro kunnen worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-23T16:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.