Stroomtekort dreigt door groei ict

De groeiende ict-sector in de noordelijke randstad veroorzaakt capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor moeten bedrijven de komende vijf jaar rekening houden met stroomuitval. Nieuwe hoogspanningslijnen komen er pas na 2012.

TenneT berekende dat het elektriciteitsaanbod in de noordelijke randstad de komende paar jaar tekort kan schieten. De beheerder van het landelijke elektriciteitsnet ziet de groeiende ict-sector in de regio als één van de belangrijkste veroorzakers hiervan. Het probleem zit voornamelijk in de aanvoer van stroom. De instantie is daarom druk bezig met de aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen. Door gemeentelijke vergunningen en inspraakprocedures verwacht Tennet dat de uitbreiding pas na 2012 operationeel is.

Om de twee jaar brengt de organisatie een rapport uit met nieuwe trends in de stroomvraag. "Al enkele jaren geleden hebben we ingeschat dat de ict-sector in de buurt van Amsterdam en Haarlem zou groeien. Omdat de branche een grote afnemer van stroom is, vonden we het toen al noodzakelijk om nieuwe hoogspanningslijnen te plannen. Wij werken continu aan energieleveringszekerheid", vertelt Jelle Wils van TenneT. "Natuurlijk neemt de energiebehoefte ook toe, omdat er meer woningen en huishoudelijke apparaten zijn, maar vooral in de noordelijke randstad is de ict-sector echt een bepalende factor van het dreigende tekort."

Om de ergste nood te ledigen zijn er volgens Wils wel wat creatieve oplossingen te vinden. Zoals het tijdelijk gebruiken van oude elektriciteitslijnen vanuit de centrales op de Maasvlakte. "Maar dat is geen structurele oplossing. Die laat waarschijnlijk nog tot 2012 op zich wachten. Daarna kan de capaciteit in het gebied worden verhoogd van 150.000 naar 380.000 volt."

Steeds vaker zijn ict-ondernemingen zich bewust van de toenemende kans op stroomtekorten in de randstad. Ted van Hintum, van brancheorganisatie ICT~Office: "Er zijn zeker bedrijven die er bewust voor gekozen hebben om zich niet in de randstad te vestigen vanwege de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Zij vestigen zich dan elders in het land, zoals nabij de Eemshaven in Groningen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wellicht als vooruitstrevend ict'er de gebouwen voorzien van duurzame oplossingen die het elektriciteits net enigszins ondersteunen?
Ik denk aan PV-panelen (zonnepanelen) op daken van gebouwen, bijvoorbeeld. Als bedrijf profiteer je toch al jaren van de BTW-teruggave en EPA.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-11T07:21:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.