Gebrek aan commerciële en communicatieve competenties

De ict-sector heeft niet alleen een kwantitatief tekort aan ict'ers, het ontbreekt ook aan kwalitatief goede ict'ers. Vooral medewerkers met commerciële en communicatieve competenties zijn schaars.

Het ontbreekt de ict-sector aan medewerkers met commerciële en communicatieve competenties. Dat schrijft branchevereniging ICT~Office in haar jaarlijkse marktmonitor. Het gaat dan voornamelijk om strategisch inzicht en een pragmatische instelling. "Het wordt steeds belangrijker dat een ict'er ook de processen bij de klant kan beoordelen en de klant daarin kan adviseren. Dat is een ander soort kunde dan ict-kennis", zegt Ted van Hintum, woordvoerder van ICT~Office.

Volgens de marktmonitor zijn de aangesloten bedrijven bij ICT~Office tevreden over het niveau van de ict-kennis en vaardigheden van afgestudeerde ict-professionals. "Daarmee ben je er echter niet. Het zou fijn zijn als scholen daaraan wat meer aandacht zouden besteden", aldus Van Hintum.

Tekort van 9000 professionals
In 2006 was er een tekort van bijna drieduizend ict-professionals. Dit zal groeien naar een tekort van meer dan negenduizend ict-professionals in 2010. Er is een tekort aan systeemanalisten, netwerkspecialisten, (java)-programmeurs en erp-specialisten. Toch zijn er nog altijd tienduizend ict'ers op zoek naar een baan. "Het is niet zo dat het tekort met deze mensen opgelost is. Het profiel blijkt toch onvoldoende aan te sluiten", zegt Van Hintum.

Volgens de markmonitor valt het tekort waarschijnlijk lager uit omdat ondernemingen gaan anticiperen op een toekomstig gebrek aan gekwalificeerd personeel door werk te offshoren, kennismigranten te halen of projecten niet aan te nemen. Dit is volgens ICT~Office niet goed voor Nederland. "Vooral dit laatste leidt per saldo tot een welvaartsverlies voor Nederland en een rem op de innovatieve ontwikkelingen en de concurrentiekracht", schrijft het onderzoek.

"Wij blijven bij beleidsmakers ervoor pleiten dat de condities voor innovatieve bedrijven verbeterd moeten worden. Verder zijn we bezig met een programma ict en arbeidsmarkt dat moet zorgen voor een betere samenwerking met opleiders. Dit programma is nog in voorbereiding", zegt Van Hintum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat is het probleem. Ik ben reeds 5 jaar werkloos. Technisch kan ik alles aan. Maar ik ben met beperkte sociale en communicatieve vaardigheden geboren. Daar kan ik verder niets aan doen. Dus blijf ik werkloos, want ik voldoe niet aan het profiel van een ict'er die ict-systemen kan verkopen.

Dat 9000 werkloze ICT'ers niet het huidige werk of de huidige technieken zouden aankunnen is een fabeltje. Iedereen heeft zijn eigen skills, sterke en zwakke kwaliteiten. De IT-wereld vervangt met hoge snelheid methodieken en technieken. Met alle vernieuwing op dat gebied blijkt het toch steeds oude wijn in nieuwe zakken. Dat IT-projecten alleen succesvol zijn als er evenwichtige aandacht wordt besteed aan bedrijfsprocessen en toepassing van ITC is ook al 30 jaar niets nieuws.
Is het misschien zo dat het huidige ICT-management zelf de commercie en communicatieve skills missen om ervoor te zorgen dat hun specialisten op de juiste manier worden ingezet?
Beste heren en dames managers, als jullie je vooroordelen over leeftijd en kennis eens zouden loslaten en jullie elk 1 ouwe rot in zouden zetten wil ik over een half jaar wel eens horen hoe 'slecht' de ervaringen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-15T11:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.