Interesse voor Asml valt zwaar tegen

De verkoop van aandelen ASM Lithography (Asml), de Nederlandse fabrikant van apparatuur voor de chip-industrie, is lang niet zo'n succes geworden als begin februari bij de aankondiging van de emissie werd verwacht.

Toen dacht Philips 8,5 miljoen aandelen te kunnen verkopen. Uitgaande van een slotkoers van 76,30 gulden had Philips ruim 648 miljoen voor de aandelen kunnen vangen. Maar Philips plaatste uiteindelijk slechts 6,5 miljoen aandelen, die op de Amerikaanse Nasdaq-beurs tegen een koers van 40 dollar (66,10 gulden) werden verkocht. Dat bracht bij Philips ruim 429 miljoen gulden in het laadje. Een verschil van 219 miljoen gulden dus, vergeleken met de eerder verwachte opbrengst.
Verder bracht Asml nog 1,5 miljoen nieuwe aandelen naar de beurs. In totaal zijn er dus 8 miljoen aandelen geplaatst. De reden voor de tegenvallende opbrengst is de omslag in het optimisme over de toekomst van de chip-industrie. Een maand geleden leken de bomen nog tot in de hemel te groeien, thans wordt een voorzichtiger houding aangenomen. Philips mag echter niet klagen over de opbrengst, als de introductiekoers van een jaar geleden in ogenschouw wordt genomen. Philips verkocht toen 8 miljoen aandelen tegen een koers van 18 dollar (28,54 gulden). Na verkoop van de tweede tranche die 6,5 miljoen aandelen omvatte, heeft Philips nog een aandeel van ruim 35 procent in de Veldhovense producent vanwafer steppers. Philips speelt met de gedachte nog eens 800.000 aandelen extra te verkopen, als de beurs weer aantrekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.