Winst EDS onder druk door verzelfstandiging

na jaren van plannen smeden en weer verwerpen - zijn General Motors en dochter Electronic Data Systems het eens geworden over zelfstandigheid van 's werelds grootste computerdiensten-aanbieder.

De directie van EDS waarschuwt haar aandeelhouders dat de separatie in eerste instantie negatieve gevolgen voor de winst zal krijgen. Eén van de redenen daarvoor is het bedrag van 500 miljoen dollar, dat EDS eenmalig aan de automobielfabrikant overmaakt. Een tweede reden is de reorganisatie, die het bedrijf zal ondergaan om te kunnen voortbestaan als zelfstandige eenheid.
Ook van invloed op de winstgevendheid is het feit dat EDS opnieuw moet onderhandelen over de contracten met het moederbedrijf voor het beheer van haar computersystemen. Vorig jaar was nog ruim 30 procent van de omzet van EDS afkomstig van General Motors. EDS beweert echter nog minstens tien jaar lang de belangrijkste IT-leverancier voor de autofabrikant te blijven. Onder invloed van deze aankondiging daalde de koers van het aandeel EDS met twee dollar. De GM-aandelen uit de klasse E worden één op één geruild voor EDS-aandelen.
Twaalf jaar geleden kocht GM het bedrijf van de Amerikaanse ex-presidentskandidaat Ross Perot. Inmiddels is het bedrijf volgens deskundigen 25 miljard dollar waard, ongeveer het tienvoudige van de koopsom aan het begin van de jaren '80. De onderneming biedt nu werk aan 95.000 mensen en behaalt het een omzet van 12,5 miljard dollar. De nettowinst bedroeg vorig jaar 939 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.