Kracht LCI laat te wensen over

LCI Computer Group heeft een behoorlijk deel van de winst over 1995 te danken aan het toepassen van boekhoudkundige handelingen die over het algemeen niet geassocieerd worden met financiële kracht.

Ook wat betreft de solvabiliteit staat het bedrijf er minder rooskleurig voor dan op het eerste gezicht lijkt. Sinds de twee jaar dat Sam Asseer directievoorzitter is van de LCI Computer Group staat er een nieuwe post op de balans: de immateriële vaste activa. Onder die noemer worden onderzoeks- en ontwikkelingskosten opgevoerd als een investering. In plaats van de kosten meteen van de opbrengsten af te trekken, zoals gewoonlijk is bij de meeste kosten, worden ze over vijf jaar verspreid afgeschreven. Voordeel: het netto resultaat ziet er veel beter uit.
Vorig jaar, toen LCI na een verliesgevend 1993 een winst van 1,2 miljoen gulden over 1994 presenteerde, werd voor het eerst gemeld dat er kosten gemaakt waren die in aanmerking kwamen voor een boekhoudkundige behandeling als die van investeringen. De aan de ontwikkeling van een nieuw concept voor aansluitapparatuur gerelateerde kosten van 833.000 gulden zijn opgenomen als immateriële vaste activa.' Met andere woorden: die kosten worden niet opgevoerd als bijvoorbeeld salarissen of overige bedrijfslasten, maar als 'een bezit'. Was voor eerstgenoemde mogelijkheid gekozen, dan zou de nettowinst in dat jaar - toch al niet florissant hoog - gehalveerd zijn.
In het jaarverslag van LCI over 1995, dat vorige week verscheen, komt 'het nieuwe concept' wederom ter sprake. Ging het een jaar eerder echter om een 'in de tweede helft van 1994' ontwikkeld concept, nu heet het ineens een 'vanaf de tweede helft van 1994' ontwikkeld concept. Maar uit niets blijkt dat het om een ander concept gaat dan het in het jaarverslag van 1994 genoemde. En inderdaad: de post immateriële vaste activa is eind 1995 opgelopen tot ruim 2 miljoen gulden. Dat scheelt wederom een forse slok op de winstborrel. Belastingen in aanmerking genomen zou de winst volgens voorzichtiger accountancy-maatstaven geen 3,2 miljoen, maar ruim 2,0 miljoen gulden bedragen. Het staat buiten kijf dat het activeren van R&D-kosten niet tegen de regels is, maar de vraag is hoe LCI zeker kan weten of de gemaakte kosten ook werkelijk opbrengsten zullen gaan genereren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.