Akkoord over opvolger Cocom-organisatie

De opvolger van Cocom (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls), een organisatie die de export naar met name voormalige Oostbloklanden reguleerde tijdens de Koude Oorlog, wordt in april van dit jaar formeel opgericht in Wenen. Deze stad is de nieuwe vestigingsplaats van het secretariaat.

Eind vorig jaar werd hierover een akkoord bereikt tussen 28 landen, inclusief Rusland en de Verenigde Staten. Het verdrag werd getekend te Wassenaar.
De nieuwe instelling, die onder de naam Wassenaar Arrangement door het leven zal gaan, is gericht tegen landen die een bedreiging vormen voor hun buurlanden of de regio waarin zij zich bevinden. Voorbeelden hiervan zijn Irak, Iran, Noord-Korea en Libië. De organisatie moet de stroom wapens richting dergelijke naties stoppen. Daartoe krijgt de Wassenaar Arrangement twee poten: één voor het controleren van de export van wapens pur sang en één voor de controle op goederen die op tweeërlei wijze te gebruiken zijn, zoals computers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.