'ASM Lithography gaat goud verdienen'

Het Nederlandse high tech-bedrijf ASM Lithography (Asml) gaat bij uitstek profiteren van het gebrek aan wafer steppers. Deze fotolithografische projectie-systemen die een essentiële schakel vormen bij de produktie van halfgeleiders, zijn momenteel zeer moeilijk leverbaar door de enorme vraag.

Dit stelt de afdeling effectenonderzoek van ING Barings in een rapport over Asml, een bedrijf dat volledig gespecialiseerd is in apparatuur voor de halfgeleider-industrie. Vorig jaar namen de investeringen in deze sector meer dan 60 procent toe. In 1996 en 1997 zal de groei veel lager zijn, niet zo zeer door minder vraag als wel door de gebrekkige verkrijgbaarheid van vitale produktie-apparatuur.
De bank geeft aan dat de omzet van Asml in de periode van 1994 tot 1997 met gemiddeld 50 procent per jaar groeit. Samen met een relatief lagere kostenstijging en een ommekeer van rente-betalingen naar rente-inkomsten leidt dit tot een spectaculaire stijging in netto-inkomen. De samengestelde gemiddelde groei van de winst zal in bovengenoemde periode meer dan 90 procent bedragen. Volgens ING Barings zal de halfgeleider-industrie de komende vier jaar behoren tot de sterkst groeiende sectoren. Aangezien het ook in de voorzienbare toekomst niet mogelijk zal zijn halfgeleiders te maken zonderwafer steppers te gebruiken, blijven deze apparaten van vitaal belang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.