VS laat simulator voor kernproeven bouwen

Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft Sandia National Laboratories en Intel Corporations opdracht gegeven om de krachtigste computer van de wereld te bouwen.

Deze zogeheten Tflop/s-machine kost 46 miljoen dollar en moet eind dit jaar gereed zijn. Het apparaat zal tien keer zoveel vermogen hebben als de snelste computer van dit moment en wordt ondermeer gebruikt voor het simuleren van kernproeven. Daadwerkelijke kernproeven, zoals Frankrijk die momenteel bij Mururoa houdt, zijn dan helemaal overbodig geworden.
De bouw van de Amerikaanse supercomputer maakt deel uit van het programma Accelerated Strategic Computing Initiative (ASCI). Dit is een versneld strategisch berekeningsprogramma dat zoekt naar andere wegen dan ondergrondse kernproeven om de veiligheid van nucleaire wapens te bestuderen. ASCI verzamelt testgegevens en koppelt deze aan computerassimilaties. Om berekeningen en simulaties uit te kunnen voeren is een zeer krachtige computer nodig, zoals de Tflop/s.
Tijdens The International Conference and Exhibition on High-Performance Computing and Networking zullen de plannen van de Amerikaanse overheid voor de bouw van deze supercomputer worden bediscussieerd. Dit HPCN'96-congres vindt van 15 tot en met 19 april aanstaande plaats in het Palais des Congres in Brussel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.