IBM verlost van beperkingen uit 1956

De meeste beperkingen die IBM in 1956 opgelegd kreeg van het Amerikaanse ministerie van Justitie, bedoeld om misbruik van de toenmalige dominante marktpositie te voorkomen, worden opgeheven.

Deze beslissing is een direct gevolg van de afkalving van IBM's marktaandeel in de laatste veertig jaar. Hoewel nog steeds het grootste computerconcern ter wereld, beschikt IBM niet meer over de marktaandelen van weleer. Voor IBM kan het opheffen van de beperkingen vergaande gevolgen hebben. Zo kunnen dochterondernemingen voortaan apparatuur bij de moeder kopen tegen willekeurige prijzen. Voorheen was IBM gehouden aan het hanteren van minimum prijzen, die in lijn met de markt lagen.
Een ander gevolg is dat dochters als Integrated Systems Solutions en IBM Credit Corporation niet langer als zelfstandige bedrijven hoeven opereren. Vergaande integratie behoort nu tot de mogelijkheden. Het besluit van de rechter heft de uit 1956 stammende beperkingen voor alle IBM-produkten op, behalve die voor de S/390 en AS/400. Voor deze produktlijnen blijft IBM verplicht reserve-onderdelen en handboeken tegen gangbare prijzen te leveren aan onafhankelijke onderhoudsfirma's en handelaren. IBM is niet tevreden met de uitspraak: de onderneming wil af van alle beperkingen, 'uit principe'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.