Telecom-overleg WTO eindigt in fiasco

Het internationale overleg in Geneve over de vrijmaking van de telecommunicatiemarkt is op het laatste moment mislukt.

Vlak voor het aflopen van de uiterste onderhandelingsdatum van dinsdag 30 april, stak de Amerikaanse regering een spaak in het wiel door onverwachts de satelliet-communicatie en andere internationale diensten buiten de wereldwijde overeenkomst tot liberalisatie te willen houden. De officiële lezing van de regering in Washington luidde dat enkele, merendeels Aziatische, landen op gebied van internationale en satelliet-diensten te weinig concessies hadden gedaan.
Waarnemers bij het overleg dachten echter dat de Amerikaanse regering overstag was gegaan voor druk uit het Congres. Een protectionistische stroming zou onder invloed van Amerikaanse telecommunicatie-giganten hebben aangedrongen op deze stap. De onderhandelingen, die een eind waren gevorderd, zouden het slotakkoord vormen van de vrijmaking van de wereldhandel. De Wereld Handels Organisatie (WTO) had tot begin vorige week de hoop een overeenkomst te kunnen bereiken. Groot was dan ook de teleurstelling, toen de Amerikanen op het laatste moment moeilijk begonnen te doen. Er wordt nu geprobeerd om begin 1997 een akkoord te sluiten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.